Пловдивски инженер с визия за облагородяването на Марица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
10:00 / 11.02.2010
3924
Инженерът Дончо Дончев, известен с ръководния си пост в автомобилния ретроклуб, в предаване на ПОТВ представи проекта си за облагородяването на река Марица и превръщането й в плавателна от моста на Панаира до Гребната база.

За да може работата да стартира, той посочи 3 основни проблема, които трябва да бъдат решени. Първият е свързан със сравнително малкото количество вода, недостатъчно за плавателна дейност. Той, според Дончев, може да се реши чрез изграждане на басейн от типа на Гребния канал, който да се напълни еднократно с вода и част от сегашния дебит на Марица да се отклони, така че да влиза там и така да освежава водата, за да не се превърне в блато. Басейнът ще бъде като корито, чието дъно ще бъде над дъното на самата река, което пък е разковничето в решаването на втория проблем - как да се осигури безопасността на града, ако Марица бъде направена плавателна и придойде голяма вълна, което се е случвало няколко пъти през годините. Според идеята тя ще минава под басейна и по никакъв начин няма да бъде препятствие. Третият въпрос е какво ще се случи с всички тези съоръжения - архитектурни, атрактивни и др., които ще се направят в коритото на Марица при евентуално наводнение. Решението според инженерът е да се вдигат нагоре, за да се съхранят.

Мащабният проект на Дончо Дончев предвижда и филтър, който да спира пясъчните наноси и пречиствателна станция, която ще направи възможен плажът по бреговете на реката.

Той съобщи, че пловдивски бизнесмен е изявил желание да финансира, чрез публично-частно партньорство, реализацията на проекта. Има и европейски програми, които отпускат пари за подобни идеи.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (9)

Още по темата (18):
06.02.2012 Замразяват "Красива Марица" заради липса на пари?
30.01.2012 Арх. Николов: "Красива Марица" за 80 млн.евро трябва да стане приоритет на новото управление!
08.11.2011 Съветник номер 1 се заема с "Красива Марица"
12.11.2010 Проект за 2 млн. лв. се размина на косъм от изпускане на крайния срок
15.06.2010 "Красива Марица" във фризера, чака други управляващи
05.06.2010 Правят Марица плавателна край Пазарджик
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението с градския транспорт в Пловдив е критично
Пловдивчанин: Добре че жена ми издърпа детето!
Цвета Караянчева в община "Родопи": Имаме амбиция за открито упра...
Загадка от "Кючука": Кой е с предимство?
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).