Пловдивска ученичка с призово място в национален конкурс

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:31 / 17.01.2016
2650
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Станали вече традиция, Яворовите януарски дни събраха почитатели на твореца от страната и чужбина. Поетесите Елка Няголова и Аксиния Михайлова запалиха огъня пред паметника на Яворов в Чирпан точно на 13 януари - рождения ден на поета. С този символичен акт бяха открити за 48-и път литературните празници в града. 

Проведоха се поетични рецитали, творчески вечери и литературна дискусия "Как да четем днес Яворовите жестове от поезията му" с участието на проф. Михаил Неделчев и доц. Димитър Михайлов.

Председателят на фондация "Яворов" Тодор Иванов заяви, че целта на празниците е не само да служат като знаци на паметта, призвани да пазят името на големия творец, но и да бъдат пространство, в което се концентрират достиженията на съвременната българска поезия, проследява се нейното развитие и успехи.

По време на Яворовите януарски дни бяха обявени резултатите от Националния младежки литературен конкурс "И ти си в мене - ти, родино моя", създаден по предложение на поета Димитър Данаилов - дългогодишен уредник на къщата музей "Пейо К. Яворов". Организатори са Община Чирпан, Исторически музей - Чирпан и Фондация "Яворов". 

В литературната надпревара участваха над 250 ученици от 5. до 12. клас от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Конкурсът е включен в Националния календар на министерството на културата. 
 
Четиричленно жури, председателствано от поета Бойко Ламбовски, разгледа получените творби и отличи най-добрите. Резултатите от конкурса бяха обявени от уредника на Музейна експозиция - къща "Пейо К. Яворов" - Чирпан Делиана Начева в експозиционната зала на музея.

За своята творба "Вълшебна обич" с втора награда бе отличена Гергана Илиева - седмокласничка от ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив. Наградите бяха връчени от кмета на Община Чирпан инж. Кичка Петкова. Отличените ученици прочетоха своите творби пред публиката. 
 
Националната награда не е единствена за възпитаничката на Горица Петрова - старши учител по български език и литература в ОУ "Стоян Михайловски" - Пловдив. 

Гергана Илиева е лауреат на Осемнадесетия национален литературен конкурс "Любовта в нас" и на Националния конкурс "Историята на един търсач на вълшебства", проведен в рамките на XVI Национален фестивал на детската книга

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Военни демонстрираха различни техники и тактики в Пловдив
Малшанс споходи десетки пловдивчани
2130 пловдивчани имат възможност да изпитат напълно непозната тръ...
Започна транспортирането под полицейски съпровод на машините за г...
На 27 км от Пловдив: Едно от най-уникалните места на света с крис...
В Пловдив отпразнуваха края на 17-годишна сага по нетрадиционен н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).