ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин за училището по време на соца: Учителите ни манипулираха, биеха с показалки по главите. В класа имахме внедрени доносници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:15 / 18.04.2023Коментари (36)37160
©
По повод предаването "Училище мъчилище" по Пловдивската обществена телевизия гражданинът Димитър Стоев разказва за това какво е било за училището едно време.

Ето спомените на пловдивчанина:

Лошите спомени за училището нямат край! Тогава те бяха за нас като едно най-обикновено ежедневие, но днес, когато вече всичко е минало, понякога ми измъчват съзнанието колко неоправдани бяхме тогава.

Учителските показалки се ползваха от учителите като палки за побой над учениците, предимно по черепите ни. Вземаха ни страха без да подбират средства за това - търсеха се форми и начини за насилие.

Сутрин учителите заставаха на вратата на класната стая и питаха всеки влизащ ученик дали е закусил и какво. Задължаваха ни да носим от дома храна на бедните и гладуващите ни съученици.

През голямото междучасие едни и същи деца се оглеждаха кой закусва и му вземаха храната. Даже стояха и чакаха пред домовете на съучениците да им вземат храната и ги обричаха на глад.

На екскурзии, когато учителите ни караха да си носим суха храна, винаги се намираха едни и същи деца без храна и ни задължаваха да им даваме от себе си и да не си дояждаме заради тях.

Винаги, когато учител ни срещаше навън по улиците питаше няма ли за нас дневен режим и книжки за нас. За игра на джамини намаляха поведението. Вечер кината се охраняваха от дежурни учител.

Внезапно учители нахълтваха по домовете ни където живеем и ако ни беше по-широко, превръщаха стаите в занималня за бедни ученици, които нямаха условия за учене. Само за една седмица всичко ни беше изкрадено.

Самите учители оглеждаха къщата и гледаха да закачат нещо, особено акордеон, радио, грамофон и др. за нуждите на училището и ако не ги дадеш, не завършваш срока и даже оставаш да повтаряш.

В класните стаи всяка редица имаше внедрен доносчик и всичко което чуеше го пренасяше на учителя. Задаваха ни да правим съчинения, свързани с личния и семейния ни живот.

Всичко това и още друго едва сега го проумявам колко сме били манипулирани като деца, а всяка двойка и забележка в бележника се наказваше с побой от родителите ни.

Мъките ни нямаха край. Вземаха ни страха и се учихме не за знания, а за бележки!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А бе тъпак! Ти в ТВУ ли си учел? Какви са тези глупости от сорта "храна за бедните"??? Кои бедни си подпомагал? Държавата никой не е оставяла да гладува! Имаше за закъсали семейства и безплатни купони, столово хранене, почивки за децата! Какви врели некипели плещиш? Да, беше строго, да шамареха, ама заслужено и от нас стана хора, а сега? Я се огледай колко самозабравили се идиоти бродят по улиците!!!
0
 
 
Не изключвам вероятността някъде да са се случвали такива работи но това е някакъв отделен съвсем обособен частен случай, определено не е масова практика. 69-ти набор съм видял съм много от глупостите на социализма но такива крайности в училище и извън него никога не са ми се случвали
0
 
 
Аз съм 85 набор. Сега повечето ще си кажете, че нищо не съм видял, но смея да твърдя, че комунистическият маниер на учителите, не беше се променил и не се промени до 96г. Нас също ни биеха с показалеца, класният ни бог да го прости беше много точен с тебешира ? лично мен ме е целиш в десетката. Също така, който имаше имен ден го вдигаше във въздуха за ушите, така пукаха ушите, че няма да го забравя цял живот. Също до 3ти клас всяка сутрин правихме физарадка на двора на училището. Виденовата зима учелището събираше стари книги, вестници и картони защото нямаха пари за нафта. Нека кажа аз съм учил в Свиленград, не зная тук как е било, но там си беше така. Тези години все пак бяха страхотни и незабравими за мен и съучениците ми.
0
 
 
Тука малко се е поизхвърлил или избъзикал човека. Промиването на мозъците беше извършвано от Мин. на Образованието чрез измислената История, идеологическите предмети като Основи на комунизма, измислените историйки на Павлик Морозов и Александър Матросов….чак бой и кражби от домовете на учениците, изхранване на други ученици, това са чисти измислици.
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 18.04.2023 г.
+1
 
 
Аз такива глупости не помня да са ставали в моето училище. Но все пак съм само 77-ми набор и учих в "Димитър ПОЛЯНОВ. Този фантазьор Стоев що не казва къде е учил, кои са го джобили и портили и кои години е било това? Впрочем къщата ни е над 200 квадрата и никога не са ми натрапвали някой съученик да идва у нас. пълни глупости е писал тоя.
+1
 
 
Ехее какви са тези фантасмагории?! Или е с ментални увреждания задето са го" били с показалка по черепа". В моите училища имаше учители,които всяваха респект у нас без да ни бият. Никой не ми е взимал от храната, вещите в домът ми или друго,каквото и да е .Ходехме сами на училище и сами се прибирахме още от първи клас. Научиха ни да четем и ПИШЕМ ПРАВИЛНО НА КИРИЛИЦА.Научиха ни и много неща за живота въобще. Единственият път,когато видях учител да удря шамар на ученик беше , защото го хвана да пуши цигари,с беше още на 11 години.
+9
 
 
Гражданино Стоев,много лъжи от Ваша страна.Имаше от време на време шамарчета,но те бяха ТАКА ДА СЕ КАЖЕ ВЪЗПИТАТЕЛНИ.В момента в образованието липсва уважение към учителите.Смея да твърдя,че т.н.Делигиран бюджет срина образованието до кота "0"Той беше по предложение на министърВЪЛЧЕВ.България беше на първите места в ЕВРОПА по отношение на изграждане на образовани кадри във всяка една област.А сега къде сме ?
на 18.04.2023 г.
+1
 
 
Г-н Стоев, пробвай с тази статия след около 100 години.Тогава може и да Ви повярва някой! А към днешен ден, това изглежда направо нелепо и шизофренично!
+8
 
 
Гражданинът Димитър Стоев май е невероятен КАПУТ !!
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Природни стихии
Отварят за посетители сграда "Ирини"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: