Пловдивчанин съди държавата в Страсбург за сбъркани изследвания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
10:09 / 09.11.2014
18686
Безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заведе мъж от Пловдив, съобщи Нова телевизия. Той съди държавата, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Един грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло, твърди пациентът Георги Шушутев. Мъжът търси справедливост в Европейския съд по правата на човека.
Преди 8-години Георги Шушутев случайно разбира, че е носител на хроничен вирусен хепатит. Подлага се на дълго и скъпоструващо лечение във Военномедицинска академия - София. Лекарите успяват да подтиснат вируса и да го излекуват.

За да се увери, че е напълно здрав, отива в частна лаборатория в родния си град Пловдив. И вместо обнадеждаващи, резултатите от кръвните проби се оказват стряскащи. Вирусът не е подтиснат. И този резултат преобръща животът му.

"Почти до припадък бях. Започнах спешно да търся познатите си от Турция, за да проуча как стои пазарът с черния дроб въобще и като операция колко струва", каза той.

В отчаянието си мъжът видял единствения шанс за живот в чернодробна трансплантация в Израел или Турция. За присаждането му поискали над 100 хиляди долара. И преди да престъпи към операцията, решил да направи две нови изследвания, едното от които в Германия. Резултатите и на двете били отрицателни. Това му дало основание да съди лабораторията в Пловдив за грешка в кръвните му проби. Но губи делата в съда, защото не може да докаже къде е грешката.

"И най-странното, което се случва пред пловдивските съдилища е, че те приемат факта, че резултатът е грешен. Не може в такава ситуация да се очаква ние да доказваме точно къде по веригата- дали консумативите в лабораторията, дали техниката, дали човешкия фактор при отчитането и разчитането на изследванията е довело до този краен явно погрешен резултат", коментира председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Михаил Екимджиев.

"При заведен иск от 2 хиляди лева, който беше просто минимален , бях осъден на 4160 лева да платя хонорари на адвокатите на лабораторията", споделя Шушутев. От частната лаборатория твърдят, че кръвните изследвания на мъжа са направени по всички медицински изисквания и няма допусната грешка от тяхна страна.

Георги твърди, че съди България не само заради липсата на справедливо правосъдие, но и заради липсата на единни критерии при взимането и разчитането на кръвните резултати. "Това е психологически стрес. Ти започваш да виждаш края на живота си. Парите не са важни за мен. За мен е важно първо хората, на които им предстои да правят изследвания, тепърва да избегнат моята участ. Да избегнат моите грижи и моите стресове", казва той.

"Той трябва да бъде обезщетен и това са нормалните европейски практики, когато става въпрос за правата на пациенти", категоричен е Екимджиев. Делото на Георги Шушутев срещу България ще продължи в Страсбург най-малко четири години.


Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Пловдив:
Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство...
В Пловдив не се научихме да минаваме през кръгови кръстовища
Ето я листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив област
На улица в Пловдив снимаха новия джип на Ferrari
Това е листата на БСП в Пловдив, която ще атакува новия парламент...
Адско задръстване на Околовръстното на Пловдив, шофьорите изнерве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).