Пловдивчанин с интересни размисли за гонките с мотори и коли в града ни

Автор: Георги Кирилов
Коментари (11)
17:47 / 13.06.2019
16484
Пловдивчанин изпрати сигнал до Plovdiv24.bg, който е адресиран също и до Областна дирекция на МВР Пловдив, до кмета на Пловдив и до зам.-кмета по "Обществен ред и сигурност". Публикуваме го без редакторска намеса: 

Уважаеми господа,

Пиша по повод на проблем, който от години тормози гражданите на Пловдив. Става въпрос за нощните гонки с мотоциклети и автомобили, които се превърнаха в обичайно явление за по-широките булеварди. Едва ли е тайна за някого, че това става особено в по-топлите месеци от годината. Не знам дали и евентуално какви мерки се предприемат за разрешаване на този проблем. Откровено казано аз лично оставам с впечатление, че липсват целенасочени действия в тази посока. Какво ме навежда на тази мисъл?

Многократно съм подавал сигнали на тел. 112. В някои случаи директно на РПУ за даден квартал. Така например след подаден сигнал на тел. 112 получих обаждане от дежурен в III-то РПУ-Пловдив. Вместо опит за събиране на конкретна информация в отговор имаше раздразнително недоволство, че не определям местонахождението на движещ се мотоциклетист. Въпреки че казвам повече от ясно къде се намира и в каква посока се движи.

За пояснение живеех на ет. 15 и имах отлична видимост. За завършек дежурният реши, че в даден момент мотоциклетистът вече е на територията на друго РПУ и заяви: "Така няма да стане!". Вероятно гражданите следва да спираме лично форсиращите мотоциклетите си около и след полунощ, за да може да подаваме съвсем точна информация за местонахождение.

Друг фрапиращ пример! Подадох сигнал в V-то РПУ за множество автомобили, които излизат с мръсна газ от паркинга на магазин "Кауфланд" на бул. "Освобождение" и с бясна скорост се впускат, за да се въртят по кръговите кръстовища. Дежурният ми обясни, че вече имат 3 сигнала за случая и са изпратили патрулен автомобил.

За моя голяма изненада на следващия ден в сайта Plovdiv24.bg бе публикувана новина, че младежи. които са се упражнявали в дрифт. са увредили с управлявания от тях автомобил друг таксиметров. Изумителното в случая бе, че случилото се е било 20-30 минути след подадения от мен сигнал. Сами си направете извода доколко са предприети мерки на моя и изпреварващите го сигнали.

Не бих отнемал време с още подобни примери. Позволих си в кратка форма да споделя тези като показател, че въпреки съдействието на гражданите не се полагат адекватни усилия в търсене на решение.

Имам познати полицаи и в известна степен съм наясно със законните ограничения, които на практика възпрепятстват определени действия. Въпреки това съм сигурен, че има начини за борба с безобразния шум, който системно смущава спокойствието на гражданите в късните часове на нощта. Липсата на целенасочени и системни действия ми се струва, че окриля нарушителите и те вероятно стават все повече и повече като численост.

Средностатистическия гражданин бива затормозяван както психически, така и физически, след като не може нормално да отпочине почти всяка лятна нощ. След което може и да се успи за работа и други ангажименти. В последствие бърза да компенсира с по-висока скорост на придвижване. Но! При това стечение от обстоятелства през деня е уязвим от камери на Пътна полиция. Камери, които имат и нощен режим.

Отявлените нарушители, които са превърнали в неволни свидетели на безчинствата си половината от населението на града, си остават безнаказани, поне докато съдбата не ги "компенсира". Недоспалите по неволя си плащат за последствията, които са принудени да търпят.

Мисля, че е крайно време всички компетентни органи, отговарящи за управлението на Пловдив и осигуряването на обществения ред, да свикат дискусия и да обсъдят възможните законни мерки за борба с това толкова зловредно явление.

С уважение,

Веселин Алексиев

Виж коментарите (11)

Още по темата (88):
15.04.2024 Участници в организирани гонки видяха приближаващи униформени, МВР остана с пръст в устата
08.04.2024 Пловдивската полиция показа мускули
13.09.2023 Шумът от мотори - най-големият терор за пловдивчани
31.07.2023 Шумни мотори продължават да тормозят пловдивчани
26.06.2023 Пловдивчанин за гонките: Въпрос на време е да има жертви
11.06.2023 Притеснителен сигнал: Докога ще застрашават живота ни в Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).