Пловдивчанин плаши с пистолет след засечка на пътя

Автор: Георги Василев
Коментари (10)
14:32 / 12.12.2020
8488
Пловдивчанин беше принуден да се защити с пистолет, след като бил заплашен от младежи заради засечка на пътя. За действията си той бил глобен с 500 лева, но санкцията беше отменена от съда, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Мъжът законно притежавал пистолет "Глок-19“ кал. 9х19. Имал разрешително за носене, употреба и съхранение на оръжието. На 4 август мъжът шофирал пи булевард "Марица“. Край моста на Герджика спрял да даде път на пресичаща пътното платно жена. За него се намирали други автомобили, а шофьорите започнали да надуват клаксоните.

Мъжът не реагирал и се запътил към магазин на ул. "Янко Сакъзов“. В този момент непозната за него кола засякла пътя му. Настъпила ескалация на ситуацията, от едната страна на която се намирали няколко момчета, а от другата - жалбоподателят. Младежите започнали да го заплашват. В този момент той носил в себе си законно притежавания пистолет в определеното за това място.Той извадил пистолета и го насочил във въздуха, без да стреля.

На мястото пристигнал екип на полицията, а мъжът получил акт с 500 лева глоба заради оръжието. По-късно било издадено и наказателно постановление, срещу което била входирана жалба в съда.

Магистратите преценили, че актът не бивало да бъде съставян по чл. 60, ал. 1, т. 1 от ЗОБВВПИ, който предвижда забрана за открито носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност.

В конкретния случай нямало доказателства жалбоподателят да е носил открито законно притежаваното оръжие. Неговата поява се явява като продължение на действия по подготовка за използване на оръжието, т.е. по изваждане от мястото за носене и насочването му в безопасна посока.

"Тъй като спрямо него е настъпило нападение чрез засичането от друг автомобил, ескалиране на ситуацията и заплаха от други лица срещу неговата личност и здраве, поради което чрез демонстрацията на личното си оръжие в рамките на необходимите предели, насочвайки го в безопасна посока без да го употребява, е предотвратил по-неблагоприятни последици за себе си, т.е. налице е неизбежна отбрана, макар да не са причини вреди на нападателите“, пише в мотивите на съда.

Затова и глобата била отменена, но съдебното решение може да бъде обжалвано.

Виж коментарите (10)

Още по темата (182):
16.04.2024 Млад шофьор принуди моторист да спре, слезе от колата и стана страшно
12.04.2024 Шофьор мина на червено и слезе от колата да се разправя. Другият прави ли нарушение?
12.04.2024 Ботьо Георгиев е агресивният тип, псувал шофьорка и счупил огледалата на джипа й. Осъдиха го за отрицателно време
12.04.2024 Това е джипът на жената, която отнесе псувни и агресия от обезумял
шофьор
12.04.2024 Шофьорката, станала обект на агресия на пътя: Абсолютно никой не слезе да помогне, псувните не искам да ги цитирам
11.04.2024 Заради нападението и грубостите шофьорът агресор може да получи до 5 години затвор
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).