ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин анализира детайлно катастрофата в "Смирненски"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:39 / 17.01.2024Коментари (7)5929
Plovdiv24.bg се сдоби от читател с видео от катастрофата в квартал "Христо Смирненски" тази сутрин. Кадрите от светофара са на кръстовището на "Пещерско шосе" с ул. "Рая".

Вижда се как в едната лента автомобилите, идващи от "Прослав", изчакват в задръстването, за да продължат направо. В дясната лента, която е само за завиване надясно към ул. "Явор", с висока скорост преминава "Мерцедес", който иска да пререди останалите автомобили. Очакваното се случва и се блъска в лек автомобил.

Въпросният автомобил е идвал от "Рая" и е искал да продължи направо. На видеото, предоставено ни от нашия читател, колата е зад билборда. Навлязла е в кръстовището при зелен сигнал на светофара, но поради големия поток от автомобили, е останала в средата му, защото минаващите по Пещерско са затворили кръстовището. Открива се дупка, за да премине, но "Мерцедеса" я блъска.

Читателят на Plovdiv24.bg споделя своите впечатления относно регулацията на кръстовището, което е особено натоварено в пиковите часове:

"Здравейте, правя бърз анализ на поредния инцидент. Не претендирам, че съм тесен специалист по шофиране и ЗДП. Очевидно от видеото причините за инцидента са няколко, както и броят на нарушилите закона, а именно: Шофьорът на мерцедесам" шофира в дясна лента, която е само за надясно (първо нарушение) с несъобразена и превишена скорост (второ нарушение).

Шофьорката на ударения автомобил, който пресича "Пещерско", навлиза в кръстовището, без възможност да го напусне (трето нарушение), след което засича мерцедеса. Разбира се, причината да не може да напусне кръстовището е, че автомобилите по "Пещерско" са затворили кръстовището (тук нарушават същия закон, не влизай в кръстовището, ако не можеш да го напуснеш) и поради тази причина жената го напуска, когато вече й свети червен сигнал. Нарушителите са поне 3, а нарушенията малко повече. Това са фактите. 

Както знаете, в края на ноември настъпи подобен инцидент, като първопричината беше също движение в дясна лента посока направо. Лесно може да забележите, че тогава, понеже се случи късно вечерта, нямаше изобщо задръстване и дори движение, но резултатът беше подобен, с тази разлика, че цял стълб със светофарна уредба беше унищожен и имаше пострадали.

Две години по-рано "Фолксваген Голф" се вряза в автобусната спирка, където за щастие нямаше пострадали чакащи на спирката. Ежеседмично се получават микроинциденти, подобни на днешния и е въпрос на време кръстовището да вземе жертви. Разбирам, че трафикът в града е изключително натоварен поради ред причини и това трудно може да се оправи с магическа пръчка, но това кръстовище не е регулирано, както трябва и трябва да му се обърне внимание, докато не е станало късно.

В България винаги действаме постфактум, след като вече стане най-лошото. Разбирам, че "Пещерско" се стеснява и при навлизане в града от 2 ленти става 1, но в момента, лентата която е задръстена е за наляво и направо, и когато има завиващи наляво за улица "Рая" движението допълнително се усложнява.

Отделно от гореспоменатите вече 3 по-сериозни случая става ясно, че джигитите, които използват въпросната дясна лента с висока скорост са виновни основно за инцидентите и трябва да се ограничи тази им възможност. Наясно съм, че не може да има полицаи постоянно (не че не съм виждал такива на спирката, които вероятно са правили точно това което трябва), но или трябва да се промени нещо с кръстовището/светофара или поне да се постави легнал полицай във въпросната дясна лента, за да се ограничи поне скоростта на джигитите и да намалее риска от тежки инциденти. 

Много често при движение по "Пещерско" в обратна посока, други нарушители използват лявата лента, за да продължат по посока извън града чрез лявата лента, която е само за наляво и така се стига до конфликти при автомобили, които искат да направят ляв към "Рая".

Казвам конфликти, защото освен предпоставки за инциденти, се стига и до саморазправа, защото правещите ляв завой към "Рая" навлизат в лентата на джигитите отсреща и те меко казано не разбират какво се случва.

Съжалявам, че стана толкова дълго, но то цялата ни работа е такава и считам, че трябва да се даде гласност на този, както и други подобни проблеми и хората, които отговарят за тези уж "дребни" неща да се размърдат, защото утре може те да са участници или пострадали", допълва нашият читател.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Смирненски вече е прекалено задръстен. Трябва възможно най-бързо да се удвои Пещерско шосе и бул Свобода да стига до 6-ти септември (гребната база). Но явно Западен не е приоритет на Общината.
0
 
 
Сега някой ще каже, то не може да се направи различно... но може! 200м преди светофара лява лента се прекъсва и слива с дясна, най-добре с остров за антиджигитство, след това се разделят отново на 2 нови ленти за направо/наляво и за надясно. Така каращите в дясна лента си знаят че е ок за напред и надясно, бързаците в лява си знаят че ще стигнат до тапа където трябва някой да ги пусне - няма лошо в това разбира се. И острова ще ги спре да направят по-голяма беля.
0
 
 
Добър анализ на това отвратително кръстовище, а сега си представете, че за пръв път идвате в Пловдив и си карате в дясна лента, навигацията ви казва продължете направо, всичко е цветя и рози! И има доста примери за такива места, където или организацията или особеностите на пловдивският шофьор правят минаването опасно за живота. Горе долу всяко кръстовище където лентите не продължават направо а има пунктир да идеш/продължиш в съседна лента е напълно неразбираемо за пловдивският шофьор, кръгово с 2 ленти само докторанти могат да го минат правилно тук, и то не всички.
на 17.01.2024 г.
+1
 
 
Господи. Удареният автомобил се движи по Пещерско Шосе и завива наляво по улица Рая. Вижда се как идва от изток и се скрива зад билборда изчаквайки да завие наляво, става задръстване и колите, които се движат по Пещерско спират и оставят дупка (както е редно), за да преминат завиващите наляво. Няма никакви коли пресичали Пещерско, останали в кръстовището и т.н.
-3
 
 
А този снимача, наясно ли е дали има право да си снима каквото му скимне?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: