ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани определят коя е най-голямата забележителност в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:44 / 25.07.2016Коментари (5)3683
©
През 2015-та година Ник Комптън, широко образован журналист, който пише за изкуство, музика, култура, мода и туризъм, поставя Пловдив редом с Йерусалим, Бейрут и Алепо, разкривайки най-старите градове в света, на страниците на престижното издание The Gardian. Този факт е известен на пловдивчани, които познават древната история на родния си град. След публикация на "Дейли телеграф" през 2010г. за най-старите живи градове в света ротарианските клубове под тепетата превърнаха това в кауза и обединиха усилията си около популяризирането на историята и значимостта на Пловдив като най-стар жив град в Европа.

От днес стартира анкета, която цели да определи най-големите забележителности в Пловдив. Допитването ще продължи близо месец и се организира от създаденото през 2012 година сдружение с нестопанска цел с дейност в обществена полза "Пловдив-най-старият жив град в Европа". Проучването ще се проведе посредством пряко допитване до гражданите, осъществено от анкетьори-доброволци, които ще са облечени с отличителните тениски и шапки на сдружението. Желаещите могат да гласуват само по веднъж и чрез анкета, публикувана във фейсбук страницата на "Пловдив-най-старият жив град в Европа" през следния линк, както и в сайта на сдружението.

Организаторите са си поставили за цел улесняване на множеството очаквани посетители в града на тепетата, след като втория по големина български град спечели титлата "Европейска столица на културата - 2019". Определените от пловдивчани исторически обекти ще бъдат отбелязани със "Знак за древността". Така те ще се превърнат в атрактивни туристически точки, които гостите на Пловдив да посетят, запознавайки се с историята и културата на най-древния жив град в Европа. Сред фаворитите са Античният театър, Римският стадион, Гребният канал, Цар Симеоновата градина, Хисар Капия, Одеон, Античният форум, Небет Тепе, Етнографският музей, Архитектурен комплекс "Капана", Сахат тепе - Часовниковата кула, Пловдивски панаир, Паметникът Альоша и други.

"Бихме искали, като културна столица на Европа през 2019-та година, да подготвим града си за огромния международен интерес, който очакваме. Отбелязвайки най-атрактивните исторически обекти със "Знак за древността", ние ще акцентираме върху важното значение на Пловдив за историческото развитие на континента. Заедно с това ще работим за развитието на духовните ценности, културата и изкуството, науката и спомагането за утвърждаването на града ни, като културна столица на Европа. Предвиждаме поредица от събития, които да разкрият красивата история на Пловдив, като едновременно с това очакваме подкрепата на сдружения, развиващи сродна дейност, както и от страна на Общинска администрация, Пловдив." - заяви председателят на Управителния съвет на СНЦДОП "Пловдив-най-старият жив град в Европа" Любомир Костов. На сайта на дружеството, създателите на инициативата припомнят някои от най-важните моменти от историята на древния град.

За великолепието на Пловдив основна роля са играели огромният стадион, амфитеатърът, баните и на първо място римският преаториум. Това била резиденцията на императорския управител на провинция Тракия, както и мястото, където отсядал императорът при посещенията си в града. Преаториумът се е намирал на Таксим тепе и имал внушителни размери - около 2 хектара. Археолозите са открили до сега единадесет праисторически селищни могили в рамките на Пловдив и още три в непосредствена близост. Според редица исторически източници, началото на уседнал живот на територията на Пловдив в сложено през далечното 6-то хилядолетие пр.н.е. Първите праисторически селища са създавани на речни тераси, образувани от река Марица и нейните притоци, или в близост до някой от хълмовете. Предполага се, че един от нейните ръкави е минавал южно от Младежкия хълм, покрай централната жп гара, през днешния бул. "Руски", образувал е езеро между Сахат тепе и Бунарджика, пресичал е главната улица, след което е продължавал до Трихълмието и е завивал на юг, за да се влее отново в Марица. Петте хълма: Небет тепе, Джамбаз тепе, Таксим тепе, Сахат тепе и Бунарджика са били свързани, а Марково тепе почти не е можело да се отдели от Бунарджика.

Кой от всички исторически обекти ще бъде посочен от пловдивчани като най-значим, кой е най-атрактивен и кои места в най-стария жив град в Европа ще бъдат обозначени със "Знак за древността" ще стане ясно в края на август, когато ще бъдат анализирани и оповестени резултатите от анкетата.

Въпросите от анкетата и детайлизирана информация, може да откриете на сайта на Сдружението и в страницата в социалната мрежа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За реката около която се е създал и израснал този град.Нищо -Альоша панаира сложете и х.л Лененград и ще и имате пълната палитра на този град.Малко са градовете по света с хълмове.Та дори и с тунели.
+1
 
 
Дюнерджийниците по централните улици да се включат също като забележителност!
+1
 
 
Пловдивски панаир (?).....Паметник Альоша (?!?) претенденти в списък за обекти в анкета за НАЙ-СТАРИЯ ЖИВ ГРАД В ЕВРОПА? Някаква шега или просто проява на лош вкус?
+1
 
 
панаира, Детската железница и т.н. са в списъка също. Не че искам да ги омаловажа, но например липсва ми резерватът "Стария град" като цялостен комплекс, както го има "Капана"
Сподели какво ново....
на 25.07.2016 г.
+2
 
 
В момента най-голямата забележителност е КМЕТА и неговата свита.Дано се задържат до 2019г. А дано!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: