ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани недоволни от решение на министерство, свързано с безплатното саниране
Автор: Диана Бикова 16:19 / 08.01.2024Коментари (0)5640
© Google
Сдружение на собствениците от пловдивския район "Западен" възразява срещу некласирането на блока в списъка с одобрените многофамилни жилищни сгради по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I" в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, финансиран от Европейския съюз, предава Plovdiv24.bg.

От сдружението смятат, че кандидатурата е оценявана необективно, в разрез с предварително установените критерии в Насоките за кандидатстване. Преди кандидатстването собствениците са изчислявали предварително точките и са били убедени, че отговарят 100 процента на изискванията. Проектното предложение обаче е било оценено със 115 от максималните 140 точки и е поставено в резервния списък. Блокът е с 9 входа, с разгърната застроена площ от 9347 кв. м.

Възражението е депозирано пред МРРБ, парламентарната комисия за контрол върху средствата от европейските фондове и кметството на район "Западен". Ето какви аргументи изтъква Даниела Илиева - председател на УС на СС "Град Пловдив, район "Западен“, блок 57, ул. "Дивна“ №1, 3, 5 и 7 и ул. "Орфей“ № 3, 5, 7, 9 и 11:

"Считам, че проектното ни предложение не е оценено правилно. ПП би следвало да получи максимален брой точки, а не посочените 115 точки и не би следвало да попада в резервния списък. Към настоящия момент в ИСУН няма информация относно точкуването на ПП по отделни критерии. Съгласно утвърдените от МРРБ Насоки за кандидатстване точкуване не се извършва по критерия за административна допустимост, а единствено и само по критерия за оценка на качеството. При прегледа на документацията към ПП на представляваното от мен СС се установява, че ПП би следвало да е с индивидуална оценка 140 точки.

Съгласно т. 16 от Насоки за кандидатстване предложенията се оценяват на основание чл. 17 от ПМС № 114 от 08 юни 2022 г. относно детайлните правила за предоставяне на средства на крайни получатели от МВУ на един етап по критерии за административна допустимост и оценка на качеството. Всички предложения, подадени в рамките на крайния срок, се оценяват в съответствие с критериите в Насоките. Тоест, оценяването на всяко ПП би следвало да е единствено и само съобразно Насоките за кандидатстване. Неясно защо и по какви критерии нашето ПП, при наличие на максимален брой точки, е получило по-ниска индивидуална оценка от кандидати от други райони. Считам, че точките на ПП са неоснователно занижени, което е довело до вкючването му в резервния списък.

В списъка с одобрени ПП за Пловдив има множество одобрени за финансиране ПП със 115 точки, а ПП на представляваното от мен СС е единственото със същия брой точки (115), което попада в резервния списък. След направена справка в съответните районни кметства в гр. Пловдив, Службата по геодезия, картография и кадастър и преглед на всички одобрени кандидатури установих, че има немалко одобрени обекти с РЗП, значително по-ниска от 5000 кв. м., респ. от тази на сградата на СС, и следователно не би следвало да получат максимален брой точки по този критерий.

Следва да се отбележи, че сумите за енергийно и техническо обследване и технически паспорт на сградата на СС "Дивна - Орфей" бяха заплатени изцяло с лични средства на живущите в блока, за разлика от други обекти, чиито обследвания и паспорти бяха заплатени от бюджета на Община Пловдив и които попадат в одобрения списък.

Ha следващо място, при анализа на резултатите за Пловдив прави впечатление диспропорционален подход при разпределението на средствата по райони - в район "Източен“ са одобрени 11 обекта, в район "Южен“ - 8, в район "Тракия“ - 8, в район "Централен“ - 3, а в районите "Западен“ (в който е и обектът на СС) и "Северен“ - по 1 обект във всеки от двата района. Нито една кандидатура от гр. Пловдив не е оценена с максимален брой точки 140. Най-високата индивидуална оценка на ПП от гр. Пловдив е 130 точки.

От публикувания на уебсайта на МРРБ пълен списък по общини е видно, че общата стойност на одобрените ПП за гр. Пловдив възлиза на 62 020 587,49 лв. Това означава, че от предвидения за гр. Пловдив бюджет от 80 000 000,00 лв. има неусвоен остатък от 17 979 412,51 лв. - сума, достатъчна да покрие както размера на БФП за нашето ПП, така и за други. При това положение не е ясно защо, при наличие на бюджет, нашето ПП е включено в резервния списък.

В публикацията на уебсайта на МРРБ се сочи, че собствениците на апартаменти в блоковете, които са включени в резервния списък от първия етап на процедурата, могат да кандидатстват за финансиране от Етап II. За него е предвиден бюджет в размер на 282 470 400 лв. Одобрените за участие в този етап на процедурата сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. В тази връзка следва да се отбележи, че посочената "възможност“ за кандидатстване по Етап II важи за абсолютно всички СС, отговарящи на изискванията по процедурата, без значение дали същите са кандидатствали или не по първия етап на програмата, тоест не представлява някаква по-особена привилегия или компенсация за кандидатите от резервния списък от Етап I.

На следващо място, участието на представляваното от мен СС в Етап II е практически невъзможно, тъй като при така определения от МРРБ размер на БФП за нашата кандидатура от 2 313 633,39 лв. всеки един от общо 105-те собственика на самостоятелни обекти в сградата би следвало да заплати с лични средства сума от 4407 лв. Подобен размер на самоучастие, с оглед стандартите на живот в държавата ни, е непосилен за по-голямата част от собствениците и на практика обезсмисля участието на СС в процедура от този вид.

Моля да се има предвид, че блокът на представляваното от мен СС е едропанелна многофамилна жилищна сграда, проектирана през 1975 г. и състояща се от 9 (девет) отделни входа. В 9-те входа на блока се помещават общо 105 апартамента, сред които и апартаменти, стопанисвани от Общинско предприятие "Жилфонд". Всички апартаменти са предназначени за жилищни нужди. Блокът се намира на възлово място в район "Западен". Същият е в непосредствена близост до Образцова математическа гимназия "Акад. Кирил Попов". Улица "Орфей“ е със засилен трафик на автомобили и автобуси, тъй като свързва улица "Юндола" и бул. "Пещерско шосе" - един от най- натоварените в града. 

Районът около блока се състои предимно от стари едропанелни жилищни сгради, строени 70-те години, които не са санирани. Обновяването и модернизирането на жилищния блок посредством финансиране по програмата би способствало за подобряване на енергийните му характеристики, вкл. би довело до подобряване на условията за живот на живущите. Обновяването и отремонтирането на сградата би сменило цялостния облик на мястото, където същата се намира. Градската среда и нейната естетика осигуряват качество на живот и създават условия за приобщеност, участие и гражданска култура на населението.

По информацията, дадена ни от служители в МРРБ, обявените на уебсайта на министерството списъци не са окончателни и към момента липсва акт на управляващия орган по програмата, с който същите да са утвърдени. По същата причина в ИСУН няма достъп до информацията с оценяването на кандидатурите по процедурата.

Ето защо, молим да се извърши преоценка на проектно предложение BG-RRP- 4.023-1514 на Сдружение на собствениците "Град Пловдив, район "Западен“, блок 57, ул. "Дивна“ № 1, 3, 5, 7 и ул. "Орфей“ № 3, 5, 7, 9 и 11“ и същото да бъде включено в списъка с одобрени за финансиране проектни предложения" обясняват недоволните пловдивчани.


Още по темата: общо новини по темата: 286
11.04.2024 »
07.03.2024 »
29.02.2024 »
26.01.2024 »
19.01.2024 »
19.01.2024 »
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: