ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани харесват "Дефиле на младото вино", искат го за национален фестивал
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:49 / 22.11.2010Коментари (2)1855
© Plovdiv24.bg
Оживление и гостоприемство в Стария град. Такива са запазените впечатления на повечето запитани пловдивчани за миналогодишното "Дефиле на младото вино". Пет дни преди второто издание на фестивала хората приемат с одобрение провеждането на празника.

"Помня по-различното оживление в Стария град, което ме накара да погледна възрожденските къщи по друг начин. У мен е останало приятното чувство за гостоприемство и топло приканване с чаша вино", спомня си Виделина Гандева. Тя работи в сферата на туризма и за нея това е фестивал, който има потенциал да привлича много български и чуждестранни туристи.

"Прекрасна идея, нека стане голям национален фестивал", пожелава Пламен Димов от Стара Загора, който през уикенда е решил да посети Стария град. "Нашите вина по нищо не отстъпват на френските, италианските или на тези от Чили и Аржентина. Това е мнението на мои приятели и познати оттам, които са опитали българското вино", твърди Димов. Според него Пловдивският лозарски район е най-силният в страната и най-много му приляга да бъде столица на винения туризъм. Още по-оптимистичен е Иван Сотиров от Пловдив, който иска Дефилето да бъде цяла седмица, а не само два дни. Форматът му да стане по-широк - в цялата страна да се провеждат конкурси за най-хубаво младо вино, а финалът да бъде в Старинен Пловдив.

Първото "Дефиле на младото вино" през миналата година събра над 3 хиляди гости от Пловдив и страната. То се проведе през последната събота и неделя на месец ноември и в него участваха 17 винарски изби. "Празникът бе посрещнат от пловдивчани и гостите на града с радушен, бих казал възторжен, прием. Запазил съм впечатления за чудесни вина и прекрасни техни демонстранти. Най-вече за съживения от хорската глъч, одухотворения от човешкото възприятие на красотите на архитектурата, природата и съкровищата на колекциите Стар град", казва Любозар Фратев, председател на Организационния комитет на "Дефиле на младото вино"2010 и на Съвет по туризъм - Пловдив.

По думите му щом хората, градът и винарите го искат, организаторите трябва да направят празника хубав. Той трябва да стане още по-весел, по-интересен и с още по-добри вина. Ще се обогатява всяка година с културна и друга съпровождаща програма, но не трябва да се измени на основната идея - промотиране на младото вино на фона на безценното ни културно наследство.

"Празникът е модел на симбиоза между виното и културното наследство, стимулиращ развитието на туризма. Известно е, че България има огромен потенциал за развитие на културно-историческия и винения туризъм. Както и че Пловдив и Тракийския регион са едни от най-добрите места за това. С този празник ще привлечем наши и чуждестранни туристи както в града, така и във винарските изби, които изобилстват с прекрасни вина и сладкодумни разказвачи", допълни още г-н Фратев.

По традиция предстоящото "Дефиле на младото вино" ще се проведе през последния ноемврийски уикенд - на 27 и 28 ноември. Въпреки икономическа криза и нелеката година, на поканата на организаторите се отзоваха 20 винарски изби от различни лозарски региони.

Организатори на празника са: Съвет по туризъм-Пловдив, Община Пловдив, Национална лозаро-винарска камара, Асоциация на българските винари, ОИ"Старинен Пловдив", Европейски рицарски орден на виното-Консулат България с медийната подкрепа на Plovdiv24.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: