Пловдив се побратими с Шънджън, най-бързо развиващия се китайски град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:18 / 18.11.2013
2201
Меморандум за побратимяване между Пловдив и Шънджън размениха вчера в Шънджън, Китай, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов и Цин Ксу, кмет на азиатския мегаполис. В залата на тържествената церемония бяха подредени огромни фотоси на пловдивски забележителности. Арх. Николов подари на китайския кмет картина, изобразяваща знакови места от Града под тепетата. 

В 5-звездния хотел "Шангри-Ла" общината на Шънджън сключи международно партньорство с още 5 града - Анкара /Турция/, Атина /Гърция/, Сува /Фиджи/, Бишкек /Киргизстан/ и Корк /Ирландия/. 
 
Кметовете и председатели на Общински съвети на вече побратимените с Шънджън градове Хюстън, Познан, Барселона, Самара аплодираха новите побратими. 
 
"Днешното събитие е част от стратегията на Китай за отваряне на икономиката към света. Това е голям шанс за Пловдив за коопериране в различни области - икономика, култура, туризъм, селско стопанство, образование", коментира от Шънджън арх. Илко Николов.

Председателят на Общински съвет - Пловдив е почетен гост на Hi-Tech панаира, който се провежда в момента в най-бързо развиващия се китайски град, обявиха на церемонията при откриването на изложението домакините. Пловдивска бизнес делегация, водена от Ангел Христозов, председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, ще се срещне с различни компании. 

В делегацията са включени представители на "Роза Импекс", "Хелиос Метал Център", "Юпитер Холдинг" и "Сиенит Холдинг". Срещите се осъществяват с помощта на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън, с който нашата Асоциация сключи Меморандум за разбирателство и сътрудничество през лятото. 

Шънджън, разположен на източния бряг на Перлената река, е красив крайбрежен град в Южен Китай. Там през 1980 г. е основана първата специална икономическа зона. През последните три десетилетия Шънджън се развива от малък град близо до Южнокитайско море в съвременен мегаполис с население над 10 милиона, просперираща икономика и красива природа. В града са създадени световни чудеса на индустриализацията, урбанизацията и модернизацията. Той е показателен пример за реформите в Китай и отварянето на страната, както и за напредъка в модернизацията.

Като "Столица на дизайна" Шънджън е един от основните градове в развитието на съвременния дизайн в Китай. През 2010 г. "Ню Йорк Таймс" определя града като една от 31 забележителни туристически дестинации.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пъстър панаир на занаятите, Иван Звездев е специален гост
Десетки пловдивчани бяха диагностицирани
"Ювелирно изпълнение" на шофьор в Пловдив? Видео регистратор засн...
"БСП за България" открива предизборния си павилион на Главната дн...
Няколко хиляди са без вода заради осем ВиК аварии в Пловдив и обл...
Полицията взима мерки за мача Локо - Левски


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).