ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив рекордьор по бомби за сплашване
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:49 / 08.07.2014Коментари (0)14231
© Plovdiv24.bg
Пловдив е в челните позиции на класацията по най-много бомби за сплашване. От началото на годината в града бяха поставени 4 взрива. Два от тях гръмнаха, няма жертви.

Мишените са частният съдебен изпълнител Петко Илиев, известната адвокатка по граждански дела Евелина Божикова, бизнесменът Ангел Мерджанов и собственикът на хлебозавод Атанас Пилуков. Извършителите и поръчителите не са разкрити.

"Притесних се едва като разбрах колко е количеството тротил - 800 г. Явно някой е искал много да се стресна, но не това е начинът, по който мога да бъда възпряна", коментира пред "24 часа" адвокат Евелина Божикова, съпруга на бившия зам.-правосъден министър Севдалин Божиков.

На 20 март около 7 ч пловдивчанин, чийто офис е в съседство с дома на адвокатката, забелязал пакет със стърчащи фитили под тойотата . Минути по-късно целият район беше отцепен от полиция до пристигане на специалистите от ДОТИ.

Адвокат Евелина Божикова смята, че атентатът срещу нея е свързан с работата й по дела на община "Родопи"

Божикова обяснява, че бомбата е обезвредена във водна среда, което попречило после да се направи експертиза.

"Вероятно са предпочели този начин заради мястото, където беше заложен експлозивът - на метри има детска градина. В нея по това време беше и моят внук. Като разбрал какво се случва, започнал да скача и да вика: "Бомба! Бомба!", разказва адвокатката с чувство за хумор.

За разлика от 4-годишното момченце другите членове от семейството били разтревожени. Съпругът Севдалин Божиков в момента е съдия в апелативния съд в Пловдив. Дъщерята Марта беше зам.-кмет, сега е в кантората на майка си. Синът е в Лондон.

"Безспорно е, че бомбата е за мен, а не за друг от близките ми. Целта е да се откажа от юридическото обслужване на някои клиенти", посочва правистката. Тя е почти убедена, че зад атентата стоят хора, свързани с община "Родопи".

На нейна територия са най-предпочитаните за живеене села в Пловдивския регион. Кантората на Божикова успяла да спаси 10 000 дка гори на "Родопи", които частен съдебен изпълнител започнал да разпродава заради задължения на общината.

"Горите бяха актувани впоследствие като публична собственост. Сега за тях се водят дела в административния съд, тъй като съветниците решиха да ги прехвърлят към една от фирмите на "Родопи", а кметът Пламен Спасов и областният Венцислав Каймаканов обжалват", обяснява Божикова.

Опитната юристка защитава интересите на кмета във всички съдебни производства, по които той е страна. Явява се и по сложни дела на пловдивската община, ВМЗ - Сопот, и други големи дружества в региона.

Божикова се съмнява дали полицията ще успее да стигне до атентаторите. 

"Не съм убедена, че се работи активно, въпреки че съм посочила на разследващите накъде води нишката", казва юристката. Това не е първото посегателство срещу нея. През февруари 2013-а същата тойота е била залята с блажна боя.

За разлика от Божикова, до 23 февруари частният съдебен изпълнител Петко Илиев не е получавал подобни предишни предупреждения, свързани с работата му. Тогава служител от неговата кантора, който в неделен ден работел извънредно, чул шум и видял, че прозорецът е строшен.

"Веднага ми се обади и отидох да видя какво става. Забелязах на пода пакет с жица", разказва Петко Илиев. Бомбата била със 100 г тротил. Според криминалисти, присъствали на огледа, самоделката е метната през стъклото и е гръмнала, но не причинила значителни материални щети. Основната версия е, че е за сплашване.

"Работата ми е такава, че засягам много интереси. Хората ни възприемат като врагове, защото им носим лоши вести, въпреки че сме само изпълнители", казва Илиев. Той е в системата от 7 г. и половина и е разпродал имущество на доста известни личности с дългове към кредитори.

В списъка му е и семейството на Кирил Рашков. Именно съдия Илиев описа обзавеждане от палатите на фамилията и обяви на търг прословутия златен трон на ромския богаташ. Правистът отрича да е бил заплашван от Рашкови.

Той е предал на разследващите поисканата информация по голям брой от делата на кантората си. Частният съдебен изпълнител предполага, че вече са разпитани и подателите на жалбите срещу него в съда.

"Нормално е длъжникът да оспорва актовете ни, има право на това", добавя Илиев.

След атентата е предприел допълнителни обезопасителни мерки за офиса си. Лична охрана не е ангажирал, тъй като смята, че не върши нещо противозаконно.

Криминалистите са иззели запис от видеокамерите на кантората. На него се вижда мъжът, който е хвърлил експлозива, но тъй като е с маска, не може да бъде разпознат.

Все още не е ясен и поръчителят на самоделката в автосервиза на бизнесмена Ангел Мерджанов на 12 април. В "подаръка", оставен пред вратата на офиса му, е имало 400 г тротил. Според Мерджанов експлозивът не бил предназначен за него, а за бившия му съдружник.

"Не дължа пари, имам само банков кредит, но си го плащам редовно", твърди Мерджанов. 

Бомбата не е избухнала, тъй като тротилът и взривателят не били съединени. По това криминалистите съдят, че атентаторът е целял сплашване.

Същия ефект са искали да постигнат и сложилите на 27 юни експлозив пред трафопоста в двора на фирма "Тракийски хляб". Производствената база и автосервизът на Мерджанов делят обща ограда. Самоделката в хлебозавода е била "джудже", както я описват специалисти. 

В пакетчето е имало 80 г тротил. Възпроизведен е гръм около 3 ч през нощта, но резултатът от него са единствено малка дупка в тревата и опушени стени на елсъоръжението.

На следващия ден работниците от сутрешната смяна не знаеха, че е имало инцидент. Собственикът на фирмата Атанас Пилуков избягва коментари пред журналисти във връзка с експлозива.

Предполага се, че е поръчан от конкурент. Служители на Пилуков разказаха, че той е в бранша от 2002-а. Разполага с бази в Пловдив и Ямбол и снабдява с хляб няколко региона на страната.

В началото на април 36-годишният Йордан Желязков, шофьор в "Тракийски хляб", беше пребит пред магазин в Хасково от мъже с бухалки, а гумите на буса му - нарязани.

"И по 4-те бомбени атентата в Пловдив се работи активно. До този момент няма повдигнати обвинения", каза шефът на Криминална полиция в ОД на МВР комисар Николай Кирков.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: