Пловдив през ноември: Не циганско, а истинско лято

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:48 / 12.11.2015
1740
26 градуса отчетоха термометрите в Пловдив вчера следобед. "Не циганско, а истинско лято", коментираха минувачи по Главната, които се разхвърляха по къс ръкав. 

Цар-Симеоновата градина се напълни с деца, майки и пенсионери, които се препичаха на слънце и наблюдаваха есенния листопад. Чистачки с метли едва смогваха да събират шумата. 

Необичайно топлото време ще се запази през тази и следващата седмица, като вятърът постепенно ще утихва и днес ни чака също хубав ден, прогнозираха синоптиците.

"Такъв ноември е имало под тепетата през 2013 г. Тогава температурите през повечето дни са надхвърляли 20 градуса", коментираха от НИМХ.

Според Илиян Господинов, който изготвя сезонните прогнози, много е вероятно месецът да се задържи сух. Валежи ще има в последната седмица. Очакванията са, че първата половина на зимата ще е мека. Във втората по-често ще вали сняг, но количествата няма да са както през март т.г., когато половината страна потъна в преспи.

"Топлото време провокира есенниците да растат по-бързо. Затова и някои фермери спряха да ги торят, за да задържат растежа им", обясни доц. Калинка Крумова от Аграрния университет. 

Според нея високите температури са благоприятни за овошките и лозята, но способстват и за размножаването на гризачите. При мека зима малко от тях ще загинат от студ и популацията им напролет ще е голяма. 

Намиращите се в почвата вредители като царевичния пробивач също ще се увеличат, уточни доц. Крумова. Тя смята, че студените сезони в бъдеще ще са рядко явление заради глобалното затопляне вследствие на човешката дейност.



Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
"Дни на музиката в Балабановата къща" в предаването "Цветовете на...
Рали шампион: Ако аз трябва да мина с 200 км/ч по този участък пр...
Камери са заснели движението на джипа и момента на трагедията
Инструктор: Самонадеяността на младите водачи води до тежки ПТП-т...
Лиляната изпрати абитуриентите
Нов инцидент на мястото, на което стана фаталният сблъсък с джипа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).