Пловдив отбеляза 172 години от рождението на Христо Ботев

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
14:00 / 06.01.2020
3053
172-та годишнина от рождението на Христо Ботев беше официално чествана днес  пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Ботев е национален културно-героически мит. За всеки българин той някак неусетно се е слял със своите лирически герои в една трепетна цялост. Това всъщност е митът, който за всеки от нас се изразява в страхотната тръпка на стиха: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." Ботев е не само велик българин. Той е един от най-великите европейци на новата човешка история. Личности като него се изправят пред света не за да го оставят такъв, какъвто са го заварили, а за да го променят. Това е достатъчен аргумент за нашата национална кауза да претендира за равнопоставеност в общочовешкия диалог. Времето не само не засенчва с убийствената си сянка името и делото на Христо Ботев. Народната почит, народната обич и признание се предават от поколение на поколение, и ще ги има, докато има българи в България. Образът на Ботев не може да стои спокойно в позлатени рамки – той е спътник на всеки българин от прохождането до трудните дни на зрелостта" - каза в словото си историкът Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей. 

Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър Пловдив Ивайло Христов. В ритуала, организиран от община Пловдив, участваха почетни формирования от Пловдивския гарнизон - военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци.

Кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на Общински съвет Александър Държиков, общественият посредник Борислав Стаматов, общински съветници, заместник-кметове и районни кметове, представители на армията, БПЦ, политически и обществени организации, ПФК "Ботев" Пловдив, на юношеския отбор и фенклуба на отбора, граждани и медии присъстваха на церемонията.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).