ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив е пред грипна епидемия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:46 / 22.01.2011Коментари (12)10900
© Plovdiv24.bg
Висока е заболеваемостта от грип в Бургас, Варна, Ловеч, Перник, Пловдив и Шумен. В момента, в които там бъдат достигнати праговите стойности, регионалните инспекции имат ангажимента да обявят епидемия. Това каза националният консултант по епидемиология и завеждащ отдел Епидемиологичен контрол и ранно оповестяване" в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Мира Кожухарова.

"При достигане на праговите стойности, които са различни за всяка една област, на място се взима решение и се обявява грипна академия", обясни доц. Кожухарова.
По думите й е висока заболеваемостта и във Видин и в Кюстендилска област, където има много затворени училища.

"Както всяка годна, сега прекарваме поредната сезонна грипна епидемия, която винаги започва в няколко региона, но в последствие постепенно утихва и обхваща следващите. По този начин страната "преболедува" в рамките на 5-6 седмици средно", каза националният консултант по епидемиология.

Според доц. Кожухарова твърденията, че изкаралите "свински грип" изграждат имунитет срещу други опасни щамове на болестта, като "испанската инфлуенца", са само хипотеза. "По начало всички грипни вируси, независимо от кой щам са, водят до изграждане на имунитет към собствената си структура, така че на кръстосан имунитет трудно може да се разчита. Предполагам, че по нататък ще се правят наблюдения, но за момента става дума само за една хипотеза", каза тя.

Националният консултант по епидемиология обясни, че хората трябва да предвиждат грипните епидемии, тъй като те са ежегодни и да взимат необходимите мерки срещу болестта, а именно да се ваксинират с противогрипна ваксина. "Това е много важно и може би по повод на поредната епидемия трябва да напомням, че мерките трябва да започнат да се взимат ще през септември", каза тя.

По време на грипна епидемия трябва да се спазват стриктно правилата за елементарна превенция, като избягване на контакти с много хора. Добре е хората със симптоми да си останат в къщи за 4-5 дни. Особено важно е да се пазят от контакти с болни хора от рисковите групи на населението хората с хронични заболявания и бременните жени.

Източник: Кросс








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.01.2012 г.
0
 
 
а питаш ли в бургас ко стааа днес от 26 човека сме 7 ко да говорим
-1
 
 
Сега ги мързи да учат , утре ще ги мързи да работят. Българийо мила , какво те чака ?
0
 
 
В нашето училище тъй като аз съм седми клас и от 5 и 6 клас имаше вече болни деца и то не от обикновен грип а от хепатит в клас от 20 човека сме 11 и на всичкото отгоре в петък класната пусна още две деца да си тръгват защото бяха болни и станахме 9 не знам,но има много болни нищо няма да им стане ако пуснат 3 4 дена една ваканция..!
+2
 
 
e,нали трябва да се продават лекарства
+2
 
 
То вече го изкарахме тъпаци такива. Не мога да разбера защо трябва да е така - чакат определен брой хора да се заразят, че тогава да се чудят дали да обявят епидемия или не.
+1
 
 
ваканция трябва нии сме 14 човека от 30 в клас !!!
+3
 
 
То народа почти го изкара грипа, те се сетиха да обяват грипна епидемия и поне между децата да спрат вируса, който за съжаление е с доста висока температура и трудно минава при повечето хора!
+3
 
 
Личната ми лекарка и нейната колежка лекарка също ги хвана грипът. Защото ние хората сме много нагли и не се пазим взаимно. Тези, които са се наблъскали с антибиотици, малко да им светне пред очите, и бързат веднага да са на работа, в обществения транспорт, учрежденията и магазините. И ръсят ли, ръсят вирусчета наляво и надясно, без да си помислят за това даже за част от секундата. Другият тип идиоти са болните, които тичат при личния си лекар, ама влизат в контакт без да си сложат за дребни стотинки една маска от марля на устата! Представяте ли си джипито, която макар и с маска върху своята физиономия трябва да устои на мощната вълна от всякакви болни, които хич не си и помислят да си сложат маската, хем знаят че са болни! Нямам думи как да изразя възмущението си!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: