ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Плавен строителен възход в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:01 / 05.03.2017Коментари (1)14533
©
Завземането на територии от фирмите от IT сектора и изнесените центрове за услуги извън София започна като ясна тенденция през 2014 г. Компании се насочиха към Бургас и Варна, но Пловдив се очерта като най-предпочитаната дестинация извън столицата за фирмите от сектора. Интересът на тази индустрия към града под тепетата като втора, а в някои случаи и първа, локация за развиване на бизнеса й насърчи строителната активност в Пловдив, основно от местни компании. Освен предприемачите някои дружества също търсят решения и строят сгради за собствено ползване заради липсата на достатъчно качествени офиси в града. Търсенето вдигна наемите през последните две години, но все още те остават по-ниски от софийските.

Заради свитото предлагане няма много нови наемни договори за големи площи в офиси клас А. По данни на Forton регистрираните сделки в Пловдив и Варна в такъв тип проекти представляват по-малко от 5% от пазара през 2016 г. Очакването обаче е все повече компании от IT и BPO сектора да продължат да се насочват към Пловдив, което ще доведе и до повече нови сгради от висок клас.

Доказателство за това са и данните на Националния статистически институт (НСИ), от които се вижда, че най-много разрешителни за нови офис здания в периода октомври - декември 2016 г. са издадени точно в Пловдив - 7, следват София, Варна и Хасково с по 4. "Като квадратура обаче те все още не отговарят на изискванията на големите компании и нуждата от качествени мащабни проекти в града остава незадоволена", отбелязва Николай Неов, мениджър "Офис площи" в MBL|CBRE.

Докато през 2016 г. търсенето беше донякъде балансирано, защото бяха пуснати в експлоатация две големи бизнес сгради клас А - "Кепитъл сити център 2" и Office Park Plovdiv, сега градът отново трупа дисбаланс в предлагането на офиси. Повечето големи офис сгради са почти 100% заети, а малкото незаети площи ще са достатъчни да отговорят на търсенето в съвсем краткосрочен план. Към момента от Forton регистрират около 50 000 кв.м клас А офис площи в Пловдив. От Colliers International пък посочват, че към края на 2016 г. обемът за сгради клас А и Б е малко под 200 000 кв.м. "През последната година обемът нарасна с близо 15 000 кв.м със завършването на Office Park Plovdiv със 75% заетост и реконструкцията и доизграждането на Lime Office Center - със 100% заетост", коментира пазарната картина Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton.

Общо започнатите строежи и заявени проекти пък са с площ около 36 000 кв.м, изчисляват от Forton. "Това е обем, който разпределен напред в годините, не се очаква да доведе до пренасищане на пазара с нови площи", прогнозира Пашова. Според експерта пазарът в Пловдив, макар и интересен за наематели, се развива с по-умерени темпове от този в София и това се отчита от предприемачите при планираните инвестиции.

Нови компании наематели навлизат трудно на пазара, въпреки че интерес има. През последните месеци пазарът е движен основно от премествания и разрастване на вече присъстващи в Пловдив дружества.

Поради активното търсене на наемателите, много от инвеститорите в офис проекти обмислят следващи фази. "Пример е "Галакси инвестмънт груп" за Office Park Plovdiv, който в момента е на етап проектиране", посочва Пашова. И припомня, че имаше планове и за пристрояване на офис част към мол Galeria Plovdiv, но към момента няма яснота около развитието на сградата.

Сред предстоящите проекти в Пловдив е и инвестицията на строителната компания "Сиенит", която е пуснала за продажба и наемане на офис сграда с площ от 7000 кв.м и подземни паркинги, която ще бъде готова през третото тримесечие на годината. Проектът се намира срещу Пловдивския панаир и към момента 40% от офисните и търговски площи са продадени. "Опцията за дългосрочен наем също е налична, но разглеждаме вариантите в зависимост от нуждата на клиентите", обясни пред "Капитал" Владислав Кънчев, специалист "Развитие проекти" в "Сиенит". От фирмата посочиха, че отчитат запитвания от аутсорсинг сектора за разширяване в града, но все повече и за преместване от столицата. "Със сигурност интересът от този тип компании расте", категоричен е Кънчев.

Американската компания за микропроцесори Sibiz пък започна строежът на собствена офис сграда в края на септември. Плановете са грубият строеж да бъде завършен до края на годината, а прогнозната стойност на инвестицията е 15 млн. лв. Теренът, върху който ще изникне 30-метровата офис сграда, беше купен от общината на търг през януари миналата година за 813 хил. лв. Според първоначалния план строежът трябваше да започне през октомври 2015 г. и сградата да бъде завършена през 2017 г. Въпреки закъснението, проектът не се е променил.

Сред големите наематели в града са дружества като TELUS, Speedflow, Aii Data Pro, Scale Focus, Sofica Group, SBTech, 60K и др. Преди няколко месеца украинската софтуерна компания Speedflow също обяви, че изцяло мести бизнеса си там, водейки със себе си част от служителите си и с намерение да назначи 50 местни специалисти.

През май миналата година ТELUS International Europe откри офиса си в Пловдив в Capital Trade Center. Пространството, което аутсорсинг компанията наема там, е 2500 кв.м, разположени на три етажа. "Когато започнахме да търсим нова сграда за офиса ни, определено, нямаше достатъчно предлагане. Дълго време търсихме сграда клас А в Пловдив. Имаше само няколко нови строежа, като повечето бяха или с късна дата на завършване или с квадратура, която е малка за плановете ни за растеж", разказа пред "Капитал" президентът на TELUS Ксавие Марсенак.

Основният критерий, който компанията е искала да покрие, е бил свързан с класа на сградата и с това да осигурят достатъчно удобство за служителите си. "Искахме да покрием стандартите, които поддържаме и в другите ни офиси - достатъчно просторни помещения, място за фитнес, йога зала, зони за почивка и за обучения. В момента на всеки етаж в офиса ни там имаме достатъчен брой зали за срещи, както и обособени кътове за почивка, вдъхновени от последните тенденции в офисния дизайн", коментира Марсенак.

В момента за компанията в Пловдив работят над 250 души, като дългосрочните й планове за развитие са тясно свързани с града. "И в момента имаме много отворени позиции за офиса ни там и планираме да растем още", заяви президентът.

Източник: в.Капитал








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Трябва да си сериозно кьорав да не виждаш, че Пловдив няма нищо общо с това, което беше преди 3 години, разликата с 2010-11 година е огромна, а ако отидем до 2007ма, са на практика два различни града...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: