Пламен Спасов остава общински съветник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:36 / 22.01.2020
3677
Бившият кмет на Община "Родопи“ Пламен Спасов остава общински съветник, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това реши Пловдивския административен съд.  Решението не е окончателно, защото има опция за обжалване пред ВАС.

Plovdiv24.bg припомня, че бившият кмет на община "Родопи“ Пламен Спасов бе изключен от местния общински съвет. Причината е, че Спасов пропусна първите две сесии на старейшините, без да е положил клетва като общински съветник. 

До развръзката се е стигна, след като председателя на местния парламент Георги Цанков реши да сезира комисията. Той представи документи, че Спасов не се е явил на първите две сесии. Той приложил и книжа, входирани до председателя, с които бившия кмет оправдава отсъствието си с работна среща с премиера Бойко Борисов и пътуване извън страната. 

Според решение на ЦИК, ако общински съветник е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, следва изрично да заяви това с писмено заявление пред общинската избирателна комисия.

Пловдивският съд сочи в мотивите си, че оспореното решение на Общинската избирателна комисия е прието при липса на законоустановен състав и е издадено при грубо нарушение, понеже приемане на решение от колективен орган, който не е сформиран по предвидения за това ред, винаги пряко рефлектира върху законовите изисквания и за кворум и мнозинство. Комисията е следвало да бъде в състав от нечетен брой членове /13/, а към момента на произнасяне на решението, същата е била с четен брой членове/12/, тъй като не е имало назначен действащ председател. Това на практика допуснато нарушение е довело до липса на валидно волеизявление на колективния орган.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).