Пламен Панов коментира какви са концепциите му за културата, археологията и туризма

Автор: Диана Бикова
Коментари (4)
17:00 / 31.12.2019
9610
Пламен Панов е роден в Пловдив през 1988 г. Завършил е Американския колеж в Солун, след това Кралския университет в Лондон. Бакалавър по Международни отношения и дипломация. Работил е като експерт в община Пловдив и в Министерството на културата. Заместник-кмет по "Култура, археология, туризъм" в община Пловдив.

В първото си интервю пред Plovdiv24.bg Пламен Панов коментира какви са концепциите му за секторите култура, археология и туризъм.

Той смята, че обхватът на културната дейност трябва да се разширява и да се случва не само в центъра на града, а и в крайните квартали. В България има около 10 милиона артефакти, огромна част от които са в пловдивските музеи и галерии. Панов предвижда повече иновации, които позволяват повече интерактивност на културното наследство.

Позиционирането на пловдивското изкуство в Европа е една от идеите, които смята да развива зам.-кметът чрез Културния календар на града. Общината ще подпомага транспортирането на творбите на пътуващ в чужбина творец. 

Според Пламен Панов трябва да има по-тясна връзка с образователните институции.

Тютюневите складове имат страхотен потенциал и може да се превърнат в културно средище, смята Пламен Панов

От ръководството на ОИ "Старинен Пловдив" ще се изиска да изготви План за управление на резервата, като идеята е още повече къщи да имат културно съдържание.

Малтепе е с огромен потенциал да се превърне в световна забележителност, казва Панов. Той ще настоява да се предвидят средства за довършване на Одеона, който трябва да бъде допълнително социализиран към пл. "Централен". Има проекти за Небет тепе и Източната порта.

"С позиционирането на думата "археология" в моя ресор ние заявяваме нашата амбиция да продължим високото темпо и да надскачаме летвата, която е поставена от предходното управление" - категоричен е зам.-кметът.

Предстои да бъде обновена Стратегията за развитие на туризма, която е до 2020 г., както и да се разработи съвместно с браншовия сектор новата годишна програма на туризма. Амбицията на Панов е Пловдив да стане още по-силен притегателен център за туристи от цяла Европа и от света.

Идеята Пловдивската опера да получи Дома на културата, а дейностите да отидат в бившето кино "Космос" все още е в начален етап.  

Панов смята, че проектът Европейска столица на културата е успешен, а административното звено - фондация "Пловдив 2019", трябва да продължи да работи за популяризиране на културата.

Цялото интервю с Пламен Панов гледайте във видеото.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (24):
01.01.2020 Най-грозните зверства и смъртоносни инциденти в Пловдив!
01.01.2020 Знаковите съдебни дела и разправии в Пловдив за 2019 г.!
01.01.2020 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през декември!
31.12.2019 Йордан Ставрев: Обмисляме общ план за видеонаблюдение на целия Пловдив
30.12.2019 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през ноември!
30.12.2019 Кметът на "Западен": Благодаря на всички жители на района, които ми гласуваха доверие
Още новини от Новини от Пловдив:
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).