Питат пловдивчани: Как искате да изглежда площад "Централен"?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
09:59 / 29.08.2013
10294
Съюзът на архитектите в България - дружество Пловдив, изпълнител по проект "Площад "Централен" - античност, модерност, визия", финансиран от общинска фондация "Пловдив 2019", кани пловдивчани на обществено обсъждане, което ще се проведе през септември или октомври в сградата на Общински съвет в Пловдив.

Дискусията има за цел да събере разнородни мнения от различни по състав групи от непрофесионалисти, както и от утвърдени специалисти, които да дадат идеи за адаптирането, социализирането, експонирането на недвижимите културни ценности в района на площад "Централен" - Форумният комплекс, Одеона, Епископската базилика; Градската градина - обявена за паметник на градинското и парково изкуство; като единно цяло в организма на града.

Тези различни виждания ще бъдат систематизирани от професионалната гилдия на архитекти, градостроители и урбанисти и ще завърши като задание за архитектурен конкурс за проектиране на тази емблематична за Пловдив територия. Идеята е гражданите и професионалистите да изразят своята визия за развитието на зоната, изпълването й с функции, които да превърнат площада в средищно, любимо място в града. Гражданите и професионалистите да очертаят рамката, която впоследствие творците (архитектите - участници в конкурса) ще реализират в своите проекти.

Това е обръщане на модела за проектиране и реализиране на градски територии: търсене на мнения с възможно най-широко участие, професионалното им редактиране до извеждане на конкурсна програма, с която участниците ще трябва да се съобразят и реализират в проекти.

Очаквани резултати: 

• Генериране на концепции за устойчиво функциониране на част от градския център - демонстриране на креативни подходи за разрешаване проблемите на обществен център и за превръщането му в жизнено културно средище посредством съвместна работа на гражданското общество и специалисти от архитекти, инженери, дизайнери, художници. Въвличане на разнородна публика в процеса на проектиране, създаване, функциониране на градски организъм. Създаване на проект и утвърждаване на цялостна визия за най-адекватните възможности за инвестиране в обекта.*

• Принос към подходите и принципите за опазване на архитектурното наследство в България - възпитание в културологичния подход в реновиране на градски пространства. Инициативата за съвместно решаване на този градоустройствен проблем в момента, (несоциализираната археологическа експозиция на югоизточните археологиески фрагменти от античната агора) представител на този основен етап от античната ни история, ще бъде важна крачка към приемането и разбирането на неговите културни послания и ще докаже зрялостта и способността на обществото да цени и съхранява културното си наследство.

· Създаване на възможности за обмяна на опит между участниците - граждани и професионалистите в общественото обсъждане; като възможност за съвместна работа между творци; като възможност за заздравяване на сътрудничеството между публична администрация, общинска власт и професионални колегии с фокус върху устойчивото развитие на градската среда.

· Представяне пред обществото на проект-методология за взимане на решение за изграждане на обществено значими градски пространства.

· Повишаване на обществения интерес и създаване на по-активно гражданско отношение към градската среда - посредством акцентиране върху проблемите на площад "Централен" - емблематична за града среда, разположена в централна градска част, и създаване на уникална културна и обществено значима градска част, уникална за европейска културна столица . Ангажирането на широк кръг от хора от различни социални групи (архитекти, инженери, дизайнери, граждани) с разнообразните идеи за обновяване/реконструиране, насищане с нови обществени функции и популяризиране на обекта, ще провокира утвърждаването на необходимостта от активно участие на обществото в изграждането на заобикалящите ни жизнена, градска, културна среда.

Поканени са:

· Жителите на Пловдив и гостите на града. Различни НПО, които работят в сферата на туризма, опазване на културните ценност, археологията и историята.

· Общинската администрация, на която ще й се даде продуктът за управление.

· Професионалните гилдии на археолози, консерватори, архитекти, инженери, градостроители, урбанисти, художници, които ще поставят своите изисквания за развитието на тази градска среда.

Ползите за града, гражданите и обществото:

· Да се съдейства за развитието на Пловдив като модерен европейски град с инегриран туристически продукт.

· Да се намерят устойчиви идеите и намерения на гражданското общество, които да стимулират професионалните гилдия на архитектите в изработване на конкурсни проекти за социализация на новооткритите и на добре познатите археологически обекти в организма на съвременния град;

· Да се създадат условия недвижимите културни ценности да се превърнат в обекти на културния туризъм.

· Да се инициират и организират форуми за публичен граждански диалог с участието на НПО, на органите за местно самоуправление, на държавни институции, културни оператори, бизнеса, за изграждане, експониране, функциониране като жив организъм на емблематично за Пловдив градско пространство

· Да се възпита чувство на отговорност у гражданите, че те са творците на собствения си град.

· Да се поощри гражданското участие в естетизацията и опазването на жизнената среда;

· Да се събуди инвеститорски и обществен интерес за възстановяване, адаптиране, устойчиво развитие във времето на археологическите недвижими културни ценности като интегрална част от организма на града.

· Да се сугестира гражданското общество за образа на Пловдив в следващите десетилетия като град на античността, модерността, но и с визия за бъдещето;

· Проектът ще спомогне за култивирането на отношение към архитектурата, културата и наследството и следователно - за по-високо оценяване, но и по- високи изисквания към всякакви бъдещи инициативи за развитие на града. Проектът ще очертае рамката, ще постави задачите, които архитектите-професионалисти ще трябва да реализират.. Насърчаване сътрудничеството между институции, творци и граждани е една от целите и на фондацията, и на настоящата акция. Точната дата на обсъждането ще стане ясна на по-късен етап!


Виж коментарите (37)

Още по темата (4):
17.01.2013 Обявяват конкурса за новата визия на Централния площад през лятото
12.06.2012 Вече кърпят плочките на Централния площад
11.06.2012 Запълват "кратерите" пред Централна поща
29.12.2011 След сигнал на Plovdiv24.bg кметът обеща да запълнят "кратерите" пред
Пощата
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).