Питаме ви: Какво да се случи с Братската могила?

Автор: Диана Бикова
Коментари (103)
10:49 / 09.06.2020
14724
Мемориалът Братска могила трябва да остане място на историческа памет. Нужно е да се социализира и да се поддържа. Това коментира за Plovdiv24.bg председателят на ГС на БСП Красимир Трифонов.

В момента комплексът е занемарен и изоставен на разрухата на времето. Вандалщината трябва да се спре и целият терен да се реновира. Възстановяването на Братската могила е било включено в предизборната кампания на социалистите, припомни Трифонов. Сега общинският съветник от левицата Йордан Василев работи по проектно предложение за поставяне на видеонаблюдение и възстановяване на вечния огън пред мемориала.

"Готови сме да дискутираме всяка добра идея за обновяването на Братската могила. Мемориалът има предназначение и трябва да бъде възстановен в същата форма. Екзотичните предложения не са на дневен ред" - допълни Красимир Трифонов. 

Според градския лидер на социалистите, след ресоциализацията комплексът отново ще се превърне в предпочитано от пловдивчани място за отдих на открито. 

Мемориалният комплекс Братска могила е национален паметник. Открит е през 1974 г., а след 1989 г. е ограбван няколко пъти, като металните елементи от скулптурите се съхраняват в хранилища на компл
АНКЕТА:
Какво да се случи с Братската могила?

Да се запази в сегашния й вид
Да се превърне в зала за изкуство
Да се разруши

екса. 

В траурната конструкция, която представлява стена от квадратни бронзови урни, са положени тленните останки на 126 участници в комунистическото партизанско движение в България по време на Втората световна война. В криптата се съхраняват също така тленните останки на Лиляна Димитрова и Йорданка Чанкова. 

Припомняме, че през 2010 г. настоящият кмет на Пловдив Здравко Димитров предлага паметникът да се реконструира в закрит арт център и концертна зала, но идеята не е осъществена. Преди дни кметът лансира ново предложение - за превръщането на мемориала в музей и галерия за модерно изкуство.

Виж коментарите (103)

Още по темата (22):
13.06.2023 Вижте какво направиха на Братската могила в Пловдив
29.03.2023 Вижте какво ще има пред Братската могила в Пловдив
24.09.2022 Роди се идея за Братската могила
03.04.2021 Братската могила ще бъде основно почистена от графити
17.01.2021 Читател: "Ремонтират Братската могила!" Да, ама не!
03.07.2020 На входа на Братската могила може да има надпис "Убежище на комунистическия терор"
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).