ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Петко Атанасов иска промени в Наредбата за общински жилища
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:01 / 07.10.2008Коментари (1)2795
©
Зам.–кметът по общинска собственост Петко Атанасов внесе в Общинския съвет промени в Наредбата за общинските жилища. Той обясни мотивите за искането си така:

"Функция на общината е да настанява под наем хора със затруднено материално положение, за да могат те да нормализират своя живот и бит, това е и основна социална функция на общината. Затова промените са в тази посока. Направили сме следните неща: първо за правото да купиш общинско жилище от фонд "Настаняване под наем". Трябва да си наемател на общинско жилище без прекъсване десет години, сега този срок е три години. Второ – цената на общинското жилище ще бъде сериозно променена и ще стане 80 процента от пазараната оценка, която ще се прави от лицензиран оценител. До момента жилищата се оценяваха по следния начин - върху данъчната оценка се начисляваше пазарен коефициент. Вече цената ще е много близка до пазараната цена на жилището, двадесетте процента, които предлагаме да бъдат занижени, са защото човек, който е живял десет години в едно жилище, е правил достатъчно подобрения в него за своя сметка и смятаме, че такова занижение е нормално.
 
Другата важна промяна касае извеждането на нередовните общински наематели. Това ще става при неплащане на наем или консумативи – ток, вода, парно в срок от три месеца. Пратихме писма и до "Жилфонд", в които изискваме плащането на наем да става при представяне на квитанции за заплатени консумативи. По този начин ще предпазим общината от натрупването на огромни неплатени сметки, каквито случаи има през последните години. Както знаете, "Жилфонд" има правото да сключва договори за разсрочено плащане с длъжниците, но там има условия за изплащането на около 50 процента от дължимото наведнъж и след това се прави схема на разсрочване.

Съобразили сме и някои чисто юридически промени във връзка с новия Закон за общинската собственост, но те са редакционни промени. Внесена е наредбата в деловодството на Общински съвет, очаквам решението на председателския съвет кога ще се гледа.
        
При ведомствените жилища има същата промяна в цената – 80 процента от пазарната стойност, но там по закон е нужно човекът да е бил пет години служител на ведомството, ние не можем да го променяме. Сумите за наемите също.

От началото на годината има подадени 170 молби за закупуване на общински жилища, затова изготвянето на наредбата беше важно и ние я подаваме в срок. Излизат и нови – в район "Тракия" е сформирана комисия за приемане на 22 нови общински апартамента. Над 300 нови апартамента ще бъдат приети до края на мандата, ако няма чисто обективни пречки за построяването на сградите, които сме заложили като идея. Сега има 697 чакащи за жилища, ако реализираме успешно предвидените триста, ще намалим чакащите наполовина, което не е малко. Смятам, че когато влезе новата наредба, една част от тези чакащи ще се откажат сами, защото не беше добра практиката за три години да се купува общинско жилище. Една част от хората купуваха тези жилища не защото имат нужда, а просто за да ги купят, така че това вече се прекратява."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
potarpevshi
на 08.10.2008 г.
0
 
 
Съдбата ми е отредила цял живот да живея в общинско жилище 28 години в една къща - ремонти до спукване При закона за реституциата ни местат в друго жилище - къща където ремонтите започват от А до Я за да можеш поне да живееш що годе като нормален човек Правиш сам бани тоалетни обратни води питейни но тези имоти не можем да ги закупим защото не е апартамент При още едно преместване защото тези места са апетитни и няма да го продадът на мен кщакво правим Отново ремонти на вятара отново 10г чакане отново нови закони удобни на други Величия а в тези мизерии се изгледаха 4 поколения
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: