ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Партиите в Пловдив категорични, предизборно няма да създават етническо напрежение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:53 / 26.09.2011Коментари (0)3580
©
По покана на и.д. кмет Александър Долев, представителите на политическите партии в Пловдив направиха обща среща в общината, на която единодушно се ангажираха да не се заиграват предизборно с етническите проблеми и най-вече да не използват трагедията в Катуница за евтин популизъм. Това мнение бе изразено от всички присъстващи.

Председателят на ПП "Вяра морал родолюбие отговорност - Национален идеал за единство" Петко Атанасов заяви, че партията му няма никакво намерение да използва ситуацията за предизборни цели. Тези проблеми съществуват отдавна, но едва сега се казва истината в очите. Дано управляващите държавата да я чуят. Няма да правим митинги или прояви, които биха могли да предизвикат етническо напрежение, категоричен бе Петко Атанасов. Според него е важно днешната среща да предизвика дебат в Пловдив по тези проблеми и да се стигне до конкретни решения.

След него пловдивският председател на НДСВ Марияна Димитрова също заяви, че нейната партия държи на реда и равенството на всички граждани пред закона. Няма да правим нито прояви, нито изявления, които да провокират напрежение, но изключително държим да се отвори дебат за проблемните райони. За тях се сещаме само по време на избори, а проблемите там са тежки и много, каза още Марияна Димитрова.

Според представителят на ЕНП Венцислав Иванов липсва адекватна национална политика по етническите проблеми. Има напрежение и е важно да се говори с хората по кварталите, за да не се стигне до ексцесии, каза още той.

Мехмед Асан от ДПС от своя страна помоли журналистите да си поправят речника и повече да не използват фразата ромски квартали, защото там населението е съставено от 80 процента етнически турци. В това, което стана няма две страни, всички сме граждани на Пловдив. Ние от ДПС съдействахме на органите на реда да се успокоява напрежението и хората да останат в кварталите, защото се бяха събрали и искаха да тръгнат към джамията, където имаше счупени прозорци, каза още Мехмед Асан. Никой нищо не прави за хората в кварталите вече 20 години, това е проблемът. Ние ще съдействаме да няма напрежение, а който иска да го провокира - грях му на душата, защото става въпрос за човешки съдби, коментира Асан.

Партия ГЕРБ няма да използва в кампанията си случая в Катуница. Ние смятаме, че трябва да оставим органите да си свършат работата докрай и да не се заиграваме с този проблем, заяви председателят на предизборния щаб на ГЕРБ в Пловдив генерал Димитър Цветков. След изборите трябва веднага да се заемем с решаването на тези проблеми и да пазим етническия мир. В кампанията трябва да покажем толерантност, каза още Цветков.

За да се стигне до тук, означава, че партиите и управляващите не са си свършили работата, коментира Димитър Керин от Атака. Ние поставяме този дебат в обществото вече 6 години и се надяваме, че най-накрая ще се стигне до промени в законодателството, за да се решат проблемите. Продължаваме да искаме оставката на директора на пловдивската полиция Тодор Чонов, защото според нас нямаше адекватни мерки след смъртта на момчето в Катуница, каза още Керин.

Тодор Петков от БСП коментира, че неговата партия винаги е твърдяла, че трябва да има толерантност и търпимост и да няма насилие. Проблемите трябва да се решават по законов път. Осъждаме всякакво насилие, но считаме, че трябва да се вземат адекватни мерки, за да не се допускат подобни изблици по принцип. Органите на реда не си свършиха работата, коментира още Тодор Петков. Подкрепяме идеята, че трябва да се отправи питане в парламента към министъра на вътрешните работи. Не бива да се експлоатира темата, но трябва да се извадят поуките от случилото се, каза още Петков. След изборите трябва да се започне работа по решаването на проблемите.

Изпълняващият длъжността кмет Александър Долев обясни на присъстващите, че общината няма да дава разрешения за протести и масови прояви в близост до двете пловдивски джамии и до сградите на важни държавни институции като дирекцията на полицията например. Според него пловдивските полицаи вчера са си свършили перфектно работата и не са допуснали напрежението да ескалира. Обиколих всички полицейски постове в целия град вчера и снощи, полицаите бяха на място и действаха адекватно според ситуацията. Благодаря на старши комисар Тодор Чонов за това, че не допусна ексцесии, каза още Долев. Той допълни, че кризисният щаб сформиран между различните държавни институции вече е предприел редица охранителни и други мерки, за да не се допусне ново напрежение в Пловдив. Хората да са спокойни, истински конфликт вчера нямаше, по-скоро различни партии се опитаха да направят провокации и със слухове да настроят хората едни срещу други, каза още Александър Долев.



Още по темата: общо новини по темата: 764
08.10.2012 »
08.10.2012 »
03.10.2012 »
28.09.2012 »
27.09.2012 »
20.09.2012 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: