Пак проблеми с въздуха в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:35 / 12.11.2021
2058
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) изпрати писмо до кмета на община Пловдив с предписания за предприемане на засилени мерки, свързани с чистотата на атмосферния въздух в града.

В качеството си на контролен орган РИОСВ-Пловдив настоява общината да приложи спешно бързоефективни мерки, за да редуцира и предотврати в максимална степен замърсяването на въздуха през вече започналия отоплителен сезон. Екоинспекцията препоръчва на община Пловдив да осъществява засилен контрол при извършването на строителни и ремонтни дейности, да поддържа чистотата на общинската инфраструктура, да предприеме действия за оптимизиране на транспортната организация. Общината е необходимо да насочи усилията си и към домакинствата, използващи твърдо гориво в посока на подмяна на отоплителните си уреди с по-екологични. В оперативен порядък тя трябва да отчита осъществените действия и ефекта от тях пред екоинспекцията.

Повод за предписанията е направеният анализ от страна на екоинспекцията на основните показатели за чистотата на атмосферния въздух, които се следят – фини прахови частици (ФПЧ10), озон, азотен диоксид, серен диоксид, въглероден оксид и др. Концентрациите на замърсителите в атмосферния въздух се регистрират денонощно в 2 пункта в рамките на град Пловдив: в автоматична измервателна станция (АИС) "Каменица" – градски фонов пункт и в АИС "Тракия“ – транспортноориентиран пункт.

Основен атмосферен замърсител в Пловдив са ФПЧ10, като нормата за средноденонощната им концентрация във въздуха е 50 µg/m3. От началото на месец ноември се наблюдават превишения на средноденонощните стойности на фините прахови частици. Анализът сочи, че има корелация между това повишаване и наблюдаваните по-ниски температури същите дни, респективно - засиленото използване на битово отопление, което е основния източник на влошеното качество на въздуха.

Среднодневни превишения по показател ФПЧ10 са регистрирани за два дни (7 и 8 ноември) и на двете измервателни станции и за още четири дни - в АИС "Тракия“. Стойностите на среднодневните превишения варират в диапазона между 51,62 и 73,02 µg/m3. На този етап няма превишения по останалите показатели за състоянието на въздуха.

РИОСВ-Пловдив регулярно изпраща цялата набрана налична информация от пунктовете за мониторинг, разположени на територията на общината към община Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).