Пациентка на УМБАЛ "Св. Георги": 49 часа след операцията и вече ходя

Автор: Мария Морунова
Коментари (3)
15:21 / 12.09.2014
11016
"49 часа след операцията и се чувствам чудесно. Движа се, не съм обездвижена. Методът на операция е прекрасен." Това заяви 70-годишната Галина Попова с остеопоротична фрактура на 12-и гръден прешлен, оперирана посредством уникална за страната миниивазивна перкутанна вертебропластика в Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Свети Георги", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Завеждащият Клиниката проф. д-р Владимир Ставрев разказа, че заради изгубване на плътността на костите още преди 8 години жената е имала счупване на втория поясен прешлен.

Тогава са били поставени титаниеви импланти, които да осигурят възстановяване и устойчивост в засегната област. Сега заради преместване на мебели Галина е причинила фрактура на 12-ия гръден прешлен.

"При подобни фрактури се извършват или вертебропластика, или балонна кифопластика. Фрактурата на 12-и гръден прешлен обаче е в близост до жизненоважни органи и кръвоносни съдове в гръдната кухина, затова по-щадящият метод е балонната кифопластика. При нея посредством пункции през кожата, с балонни катетри е достигнато мястото на счупения прешлен. Катетрите са възстановили кухината на прешлена и тя е била запълнена с изотермичен цимент.

Процедурата не само укрепва, но и повдига прешлена така, че той да си върне първоначалната форма, а с нея и функцията си. Така жената няма да остане изгърбена, а ще бъде изправена", обясни проф. Ставрев.

Процедурата не се покрива от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и пациентите трябва да заплащат 7 хил. лева. 70-годишната жена е пенсионерка и не е можела да си позволи жизненоважната за нея операция. За радост на Галина частна фирма е осигурила безплатно консумативите за операцията.

"Тази фрактура е в резултат на остеопороза и загубата на калций. За това е важно да се лекува и основното заболяване", поясни още проф. Ставрев.

Той коментира и, че подобни операции са рутинни в страни като Германия или САЩ. В България за съжаление са много скъпи, не се поемат от Здравната каса, дори и частично.

Специалистът прогнозира, че в понеделник жената ще бъде изписана.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).