ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ стартира стратегическа научноизследователска и иновационна програма
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 21:30 / 18.03.2023Коментари (0)685
©
От началото на 2023 година Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ започна изпълнението на Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие BG-RRP-2.004-0001-C01, финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост по Компонент "Иновативна България“, Инвестиция 1 "Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“ и Стълб 2 "Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“. Това съобщиха от висшето училище.

Програмата за развитие на Пловдивския университет е интерсекторна в областта на зелената икономика, екологичните решения и екосистемните услуги. Насочена е към изграждане на подход за оценка и устойчивост на екосистеми, включващ от една страна използване на природните ресурси, а от друга проследяващ взаимодействието на човешките общности с природата при обитаване на дадена екосистема, чрез приложение на нови технологични и социални модели.

Основните теми засягат пряко зелените иновации: принципи на зелената икономика, енергийна ефективност и енергоефективни технологии, технологии за пречистване, събиране и производство на енергия от отпадъци, устойчиво развитие на енергийната екосистема и др. Акцентира се върху технологични решения, които да се прилагат за постигане на основните цели в Европейските политики – нисък въглероден отпечатък, висок дял на възобновяема енергия, малки количества генерирани отпадъци и преработването им в биогорива.

За изпълнение на проекта са формирани изследователски научни групи, ръководени от водещи наши и международни изследователи, които ще работят за разгръщане на изследователския потенциал на учените, ще съдействат за разпространение на научните резултати и за развитие на иновационната култура на Университета. Планира се включване на млади учени, докторанти и постдокторанти.

Програмата предвижда стимулиране на научни изследвания, насочени към иновации и интелектуална собственост. На конкурсен принцип ще бъдат избрани и финансирани проекти на учени от Университета за провеждане на научноприложни и иновационни изследвания. Включени са дейности за защита на интелектуалната собственост и технологичен трансфер, обучение на членовете на научните групи в основите на защита на интелектуалната собственост, което ще им помогне при подготовката на заявки за патенти за изобретения и полезни модели.

При изпълнение на проекта се предвижда и активно международно сътрудничество с научни организации и университети в стратегическите за Университета научни направления.

Изпълнението на Програмата се ръководи от Управителен комитет с председател проф. д-р Теменужка Йовчева, която е зам.-ректор на висшето училище с ресор "Научноизследователска и издателска дейност".

Сформиран е Съвещателен борд, който ще оценява, контролира и дава стратегически насоки, свързани с развитието на Програмата. Негови членове са чуждестранни учени от научни организации, иноватори и бизнес лидери, представители на български бизнес организации и доказани експерти в приоритетните научните направления.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: