ПУ представя непубликувани трудове на фолклориста проф. Тодор Ив. Живков

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:45 / 20.03.2012
1138
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Непубликувани студии, статии и лекции на известния етнолог и фолклорист проф. Тодор Иванов Живков ще бъдат представени по време на премиерата на книгата "Поглед през рамо" днес, 20 март, в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Това обявиха организаторите на проявата - Катедра "Етнология" във висшето училище и Студентския етноложки клуб "Проф. Тодор. Ив. Живков".

"Поглед през рамо" включва също и публикувани вече трудове на покойния учен. Сред тях има лекции за курсовете по етнология, които фолклористът основава преди 20 години в ПУ "Паисий Хилендарски" и в ЮЗУ "Неофит Рилски". Съставител на тома е съпругата на учения проф. Веска Кожухарова - Живкова, която ще присъства на премиерата. Тя уточнява, че научните работи, които не са отпечатвани досега, са част от личния архив на проф. Живков.

Гост на представянето ще бъде и доц. Валентина Ганева-Райчева от Института за етнология и фолклористика към БАН, чийто директор в продължение на 10 години - от 1982 до 1992 г., е бил проф. Тодор Живков.

С премиерата на "Поглед през рамо" Философско-историческият факултет отбелязва 20-годишнината от създаването на специалност "Етнология" в Пловдивския университет и отдава почит на нейния основател - проф. Тодор Иванов Живков.

В продължение на 40 години той създава и развива своя научна школа по етнология, формулира концепция за фолклора като тип култура и за фолклористиката като наука, свързана с историята и социологията. Работата му превръща българската етнология в част от световното обществознание. Самият той е единственият съвременен български учен в областта на фолклористиката и етнологията, чието име и дело фигурират в енциклопедията "Етнология Еуропеа" подготвяна във Великобритания.

Той е роден през 1938 г. в с. Митровци, област Монтана. В периода 1961-1963 г. е учител в Смядово. През 1963 г. спечелва конкурс за научен сътрудник в Етнографския институт, получава степента "доктор" през 1971 г., а три години по-късно е избран за старши научен сътрудник. Заедно с акад. Петър Динеков участва в основаването на Института за фолклор при БАН , на който е дългогодишен директор, сътрудник и член на научния съвет чак до смъртта си през 2001 г.

Преподава етнология в ПУ "Паисий Хилендарски" и ЮЗУ "Неофит Рилски" и фолклористика в ШУ "Епископ Константин Преславски" и в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира в Санкт Петербург (1964), Берлин (1971), Киев (1972) и Париж (1976).

Дълги години е зам.-председател и член на Националния комитет на славистите, на Фолклористичната комисия на Международния комитет на славистите и на Националната комисия на Международната асоциация за изследване развитието на славянските култури. Член е на Административния съвет на Международната асоциация за етнология и фолклор. Председателства Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл" и Сдружение "Фолк панаир".

Проф. Живков е депутат в 37-мото Народно събрание, в което е член на две парламентарни комисии - по наука и образование и по културата. Награждаван е многократно с важни държавни и научни отличия. Умира на 31 декември 2001 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Почина Христо Баев
Синът на загинала заместник-директорка очаква справедливост
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).