ПУ обяви резултатите от първо класиране

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:19 / 10.07.2018
7439
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ обявява първото си класиране днес, 10 юли. Срокът за записване на приетите е от 11 до 13 юли включително, а второто класиране ще бъде обявено на 17 юли, съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Мария Стоянова.

Получените отлични оценки са 178, като от тях 30 са пълните шестици. Оценки "Много добър“ и "Добър“ са получили 1213 кандидати. Със слаб резултат са 303 човека, уточни доц. Стоянова.

По традиция изпитите за специалност "Актьорство за драматичен театър“ се провеждат през месец септември в три кръга. За настоящата година датите за явяване са 10, 11 и 12 септември, до момента за тях са се записали 26 души.

И през тази година имаше кандидат-студент, изброил рекорден брой желания – 37 специалности, а най-големият брой  заявени изпити от един кандидат бе 4. Най-възрастният кандидат е жена на 56 години, кандидаствала за прием в специалност "Психология“, най-младият е 18-годишно момиче, избрало "Право“, разказа доц. д-р Мария Стоянова.

Общият брой на кандидат-студентите, подали документи в ПУ "Паисий Хилендарски“, вече е 5377, което е с 564 повече от миналата година. Кандидатстващите само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2604, допълни доц. Стоянова. На изпитите от предварителната сесия през юни се явиха 1780 кандидати. От тях 231 получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи, като този резултат им дава възможност да се запишат като студенти на Пловдивския университет в избраната от тях специалност.

Същата привилегия имаха и получилите отлични оценки от олимпиади, състезания и международни изпити (сертификати) и различни състезания, които се признават за конкурсен изпит за определени специалности. По този ред записаните като студенти на Пловдивския университет са 206 души, от тях най-голям брой – 29, са избрали бакалавърската програма "Софтуерно инженерство“ на Факултета по математика и информатика. Тя и сред специалностите с един от най-високите минимални балове – 33,24. Преди нея са "Културен туризъм“ с 35,52 и "Лингвистика с маркетинг“ – 34,20. Максималният бал е достигнат от всички общо 18 души, кандидатствали за специалност "Музика“, но голяма част от тях са приети с успех от предварителни изпити, уточни доц. Стоянова.

Приетите по първа желана специалност студенти трябва да се запишат от 11 юли до 13 юли 2017 г., в про­ти­вен слу­чай гу­бят пра­во на уча­стие в след­ва­щи­те кла­си­ра­ния. Записването става при инспектора по съответната специалност (https://uni-plovdiv.bg/pages/index/184/).

Студенти­те, които са прие­ти по вто­ра, тре­та и т.н. спе­циал­ност, и желаят да уча­с­тват в след­ва­що кла­си­ра­не, трябва лично или чрез друго лице да по­да­дат де­кла­ра­ция по об­ра­зец при ин­спек­то­ра по специалността, в коя­то са прие­ти до мо­мен­та. Некласираните кандидати участват автоматично в следващото класиране и не подават декларации. 

Декларации се подават за всяко следващо класиране  (второ, трето) в определения за съответното класиране срок за записване – от 18 до 20 юли за приетите на второ класиране и от 25 до 27 юли – за трето класиране. Ако не ус­пеят да се кла­си­рат за по-пред­на­та же­ла­на спе­циал­ност, запаз­ват мя­сто­то си в спе­циал­ност­та, в коя­то са би­ли прие­ти. Ако бъдат приети в по-предна желана специалност, освобождават мястото си в тази от предходното класиране, уточняват от висшето училище.

Подобно на предходната година и първото място при най-предпочитаните специалности в редовна форма на обучение е за бакалавърската програма "Софтуерно инженерство“, следвана от "Софтуерни технологии и дизайн“, "Право“,  "Предучилищна и начална училищна педагогика“, "Психология“, "Английска филология“, "Маркетинг“, "Приложна лингвистика – английски с втори чужд език“, "Мениджмънт на туристическия бизнес“, "Бизнес информационни технологии“, "Финанси“, "Молекулярна биология“. Макар и не в челните места по брой кандидати, на голям кандидатстудентски интерес се радват специалностите "Графичен дизайн с реклама“ и "Културени туризъм“.

Продължава положителната тенденция от последните години да се увеличава кандидатстудентският интерес към природните и техническите науки. Сред фаворитите на бъдещите висшисти са редовните форми на обучение по бакалавърските специалности "Информационно и компютърно инженерство“, "Медицинска биология“, "Медицинска химия“, "Фармацевтични биотехнологии“, "Автомобилна техника". Запазва се и наложилият се през последните години висок интерес към педагогическата специалност "Физическо възпитание".

Първата позиция при най-предпочитаните специалности в задочна форма за поредна година заема "Предучилищна и начална училищна педагогика“. След нея се подреждат "Психология“ и "Маркетинг“.

На голям брой кандидати се радва и новата специалност "Национална сигурност“, която през новата учебна година ще се изучава само в платена форма. Като първо желание в редовна форма тя е посочена от 41 души при 20 места и от 79 души при същия брой в задочно обучение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
20.09.2018 Медицинският университет в Пловдив се похвали: Общежитията ни са като 3-звездни хотели!
30.08.2018 Пловдивският университет запълни 96% от държавния прием
31.07.2018 94% от местата за първокурсници в ПУ заети след трето класиране
25.07.2018 От Медицинския университет в Пловдив се похвалиха с нещо уникално
25.04.2018 Пловдивски университети вдигнаха таксите, вижте кои и с колко!
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).