ПП-ДБ загрижени заради проекта за изграждане на инсталация за рециклиране на гуми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:31 / 15.01.2024
1480
Позиция на "Продължаваме Промяната-Демократична България“ срещу изграждане на инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми в Пловдив:

"Групата на общинските съветници на "Продължаваме Промяната-Демократична България“ в града на тепетата изразяват своята сериозна загриженост и недоволство от проекта за изграждане на инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми в пловдивския район "Южен“.

"На фона на мръсния въздух, който дишаме в Пловдив, един такъв завод, който ако работи непрекъснато ще рециклира около 20 тона гуми всекидневно, гарантирано ще има негативен ефект върху екологията на региона“, заяви зеленият общински съветник Добромира Костова.

По думите й, рециклиране на стари автомобилни гуми е от съществено значение за кръговата икономика на града, но в същото време носи своя съществен екологичен отпечатък и рискове, сред които освобождаването на вредни газове, токсични химикали, фини прахови частици и тежки метали в атмосферата.

Логични са притесненията, че почвата и водите ще се замърсят, а лесната запалимост на гумите носи реална опасност от пожари, които ще изложат на риск работниците в инсталацията, както и целия регион.

Не е и ясно кой и как ще управлява опасния отпадък, както и как и къде ще се гарантира неговото безопасно обезвреждане или депониране.

Освен всичко това, рециклирането на гуми може да предизвика неприятен шум и силни миризми, които могат да се отразят негативно върху живеещите в съседство, особено предвид близостта на инсталацията до града и големи села в района.

Затова от "Продължаваме Промяната-Демократична България“ в ОбС настояват за цялостен и отговорен подход при изграждане на подобна инсталация, за да може обществото да разбере и участва активно в решаването на важните въпроси, свързани с инсталацията.

"В процес на проверка сме дали са спазени всички законови процедури и изисквания. Към момента сме открили вече някои проблеми, като например неспазване на законовия срок за насрочване на обществено обсъждане“, заяви Добромира Костова. Благодарение на възражението на групата съветници в РИОСВ през декември по казуса, беше отменено първото обществено обсъждане на проекта. Новото е насрочено за края на февруари".

Виж коментарите (2)

Още по темата (15):
22.01.2024 Архитект: Тази дейност ще навреди на жителите на Пловдив
22.01.2024 Обрат с изграждането на завод за горене на гуми в Пловдив!
20.01.2024 Нов успех за екологията и чистия въздух в Пловдив – спряха инсталацията за рециклиране на гуми
19.01.2024 В Пловдив няма да има инсталация за рециклиране на гуми
17.01.2024 Пловдивските общински съветници приеха декларация срещу изграждане на инсталация за изгаряне на гуми
17.01.2024 "Възраждане" - Пловдив твърдо против завода за рециклиране на гуми
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).