Отварят офертите за техническия проект на Околовръстния път на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:44 / 10.12.2019
4984
В Агенция "Пътна инфраструктура" ще се отворят офертите в тръжната процедура за изработването на технически проект и подробен устройствен план за Околовръстен път на град Пловдив, съобщиха от пътната агенция. Това ще стане в 14 часа в сградата на АПИ. Дължината на обходното трасе ще бъде 18.7 километра. Индикативната стойност на поръчката е 3 750 000 лв. без ДДС, а финансирането е от националния бюджет. 

Околовръстният път на Пловдив е от съществено значение за района и е важен за развитието на индустриалната зона и връзката й с града. Проектът предвижда промяна в габарита на пътя, изграждане на локални платна за осигуряване на достъп до търговски, крайпътни и други обекти, разположени в близост до съществуващия път. Трасето включва участък от път ІІ-86 Пловдив - Асеновград като началото е при отделянето му от път І-8 Пазарджик - Пловдив, а краят е при новоизграждащото се кръгово кръстовище между път ІІ-56 Брезово - Пловдив и път ІІ-86. Отделно от това се проектира и път ІІІ-805 пътен възел Царацово - Съединение, който също се отделя от път І-8 Пазарджик - Пловдив в северна посока към автомагистрала "Тракия". Двата пътя ІІІ-805 и път ІІ-86 оформят западен околовръстен път на град Пловдив. Чрез него се осъществява една от връзките към Пловдив, а от друга осъществява връзката на автомагистрала "Тракия" с Област Смолян. 

Тази тръжна процедура е развита в три обособени позиции. В първата влиза Път ІІІ-805 "(Път І-8 Пазарджик - Пловдив) - ПВ Царацово - Съединение" и участък за привързване към съществуващия път и път II-86 "(Път І-8 Пазарджик - Пловдив) - Асеновград - Смолян" и участък за привързване към съществуващия път. 

Във втората позиция е обособен Път ІІІ-805 "(Път І-8 Пазарджик - Пловдив) - ПВ Царацово - Съединение". В третата е Път ІІ-86 "(Път І-8 Пазарджик - Пловдив) - Асеновград - Смолян". 

Пло̀вдив е вторият по големина град в България с население 346 893 души по настоящ адрес. Той е управленски център на област и община Пловдив, на община Марица и на община Родопи. Градът е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии. 

Благоприятни фактори за това са централното географско разположение и сравнително добрата инфраструктура. Пловдив има международно летище, интермодален терминал, в близост до града минава автомагистрала "Тракия", има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа. 

От гледна точка на инвестициите с най-голям дял е промишлеността, следвана от търговията. В близост до града е изградена "Тракия икономическа зона", една от най-големите индустриални зони в Източна Европа. Сред големите компании в региона са EVN България (енергетика), ПИМК (транспорт), Инса Ойл (горива), Liebher (машини и оборудване), Магна Пауъртрейн (машини и оборудване), Белла България (храни), Сокотаб (цигари), АББ България (машини и оборудване), Шнайдер Електрик (машини и оборудване), Филкаб, КЦМ (метали), ЕАЗ, Агрия (химическа промишленост), производителят на опаковки Дунапак Родина, производителят на мотокари Балканкар Рекорд, стъкларският завод Дружба. 

Пловдив е един от важните транспортни центрове на България. Днес през града минават основни автомобилни пътища с международно значение: автомагистрала "Тракия", част от Европейски път Е80, Паневропейски транспортни коридори №4 Паневропейски транспортен коридор №8, който преминава на 5 км северно от Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (409):
07.05.2024 Адско задръстване на Околовръстното на Пловдив, шофьорите изнервени до краен предел
23.04.2024 Дано! Югоизточният обход на Пловдив трябва да започне наесен!
23.04.2024 Областният управител оптимист за два от най-важните проекти на Пловдив
18.04.2024 Актуализират проекта за Югоизточния обход на Пловдив
21.03.2024 Заместник-министър: Години наред нищо не е правено по проекта за Югоизточния обход на Пловдив
21.03.2024 Кметът оптимист за Югоизточния обход на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).