Отново плаж на Марица?

Автор: Мария Морунова
Коментари (11)
09:55 / 26.04.2015
7682
Форумът One Architecture Week с идея да възстанови плажа с басейн в река Марица и сцена на открито, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Темата на One Architecture Week 2015, който ще се проведе между 18 и 27 септември е "ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА". Осмото издание на най-големия архитектурен фестивал в страната се провежда за трета поредна година в Пловдив и ще постави въпроса за ролята на реките в съвременните градове. One Architecture Week ще дискутира актуални български и чуждестранни примери за ползване на реките, ще предостави сцена за изява на местни и международни специалисти, които работят върху реките и ще представи изложби и намеси в градската среда, в които централна тема заема реката.

Акцент във фестивалната програма са намесите в публичното пространство. В момента фестивалът планира и търси финансиране за реализирането на няколко проекта, сред които временен плаж и басейн в коритото на реката, сцена край реката и конкурс - отворена покана, който ще събира идеи на граждани за приобщаването на реката.

Идеята на фестивала е базирана на една забравена пловдивска традиция - първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882. В десетилетията след това няколко други плажове отварят врати на различни места покрай реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интереса към тях значително намалява. В днешно време почти никой не ходи на реката, освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив. За период от поне 50 години обаче, да идеш на плаж край Марица е било въплащение на думата "густо". Повече от 100 години по-късно екипът на Архитектурната седмица е изкушен да възроди тази пловдивска традиция с подкрепата на всички, които имат желание да се включат в тази кауза.

Идеята е временният плаж с басейн да бъде реализиран върху сухите пясъчни наноси в коритото на реката. Съвместно с екологични организации ще бъде организирана акция по почистването на коритото на реката. Проектът по никакъв начин няма да стимулира плуването в реката, тъй като течението може да е опасно и през целия период ще има осигурен спасител. Архитектурният проект ще предвиди места за сядане и шезлонги за слънчеви бани, сенници и чадъри.

По предварителен план плажът трябва да отвори врати още през юли . В непосредствена близост ще бъде и временната лятна сцена край реката, която ще е основната локация на фестивала през 2015. Програмата на фестивала предвижда там да бъдат провеждани дебати, лекции, филмови прожекции, музикални събития, работилници и програма за деца.
Сред акцентите на проектите за временни намеси на реката е опазването на околната среда. Всички конструкции ще бъдат временни, малогабаритни и преместваеми. Единствено по-големият басейн (площ 40 кв.м.) ще бъде вкопан в пясъчните наноси, в непосредствена близост до брега и след това пространството ще бъде възстановено в първоначалния му вид. Няма да бъдат сечени дървета, няма да се навлиза в зони с птици и няма да бъдат използвани инертни материали от речното корито.

Преди да пристъпи към реализация на проекта екипът на фестивала би желал да знае какво мислите вие за тези идеи. До 8 май ще се приемат коментари на електронната поща или в офиса на фестивала в квартал Капана, ул. "Христо Дюкмеджиев" 10, Пловдив.

На 11 май ще бъде организиран дебат на живо в офиса на фестивала - целта на организаторите е да съберат максимално много идеи, предложения и критика преди да се пристъпи към реализация.

Повече подробности на сайта на платформа "Едно".

Виж коментарите (11)

Още по темата (77):
31.03.2024 Започна строителството на жилищни сгради на емблематично за Пловдив
място
12.01.2024 Бизнесмен предприе първа реална стъпка към изграждането на съоръжения за спорт и култура на Адата
12.11.2023 Емблематично за Пловдив място остава в историята
22.08.2023 "Акваленд" засега няма да се мести на Адата
11.07.2023 Готова е фитосанитарната оценка на ландшафтни архитекти за остров Адата
21.06.2023 "Акваленд" ще работи за последно в "Тракия", предстоят големи промени!
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).