Откриват кампания срещу ранното изоставяне на деца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:13 / 04.10.2010
1594
Комплексът за социални услуги за деца и семейства / КСУДС / организира кампанията "Остани родител" - Превенция на ранното изоставяне на деца. Кампанията ще се открие на 6 октомври от 10 часа, в сградата на Центъра за обществена подкрепа ул. "Неофит Бозвели" №38.

Основна цел на кампанията "Остани родител" е предотвратяване ранното изоставяне на деца в специализирани институции, извършване на конкретни действия в тази насока и оказването на подкрепа в процеса на отглеждането им в семейна среда. Децата от домовете, лишени от родителски грижи ще бъдат обхванати в обучението "Полово възпитание", "Предпазване от нежелана бременност" и "Болести, предавани по полов път". За младежите от "Защитени жилища" в Пловдив предстои обучение по модула "Семейно планиране". Освен ученици и младежи, отглеждани и вече напуснали институциите, целеви групи в кампанията са семействата в неравностойно социално положение, както и професионалисти - медицински специалисти, социални работници от институциите и защитените жилища, служители на Дирекция Социално подпомагане, районните кметства и др.

В срещата по откриване на кампанията ще вземат участие професионалисти в сферата на детското благосъстояние - Държавна агенция за закрила на детето, Отдел Закрила на детето от Пловдив и областта, Община Пловдив, Дирекция социално подпомагане и др. Специални гости на срещата са д-р Даков, Малина Стоева - социален работник от ОЗД от Стара Загора, проф. Никола Мирчев и ст.ак. Байлова от УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, които ще представят добрите практики и опит в работата на родилно отделение. Ще бъде представен филмът "Историята на Ваня"на F2F TV. В центъра на сюжета е истинската история на една майка, която е на косъм да загуби детето си завинаги, давайки го в институция. Съставна част от веригата, заплитаща нейната съдба, е КСУДС - институцията, която прави възможна превенцията на изоставянето на бебета в Пловдив. Филмът е вълнуващ разказ за това, че превенцията при изоставянето на бебета е възможна и зависи от обединените усилията на всички - от социалните и медицинските работници, от обществото.

Статистиките от последните няколко години показват, че България е на първите места в Европа по изоставяне на деца до 3-годишна възраст. Около 3 000 български деца на възраст 0 - 3 години живеят в институция. През 2009 г. 53 бебета са изоставени в институция в Пловдив.143 са настанени в домовете за деца в област Пловдив.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).