Откриват Археологическия музей до края на септември

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:58 / 19.08.2010
3805
Кметът Славчо Атанасов, зам. кметът по културата Петя Гогова и Костадин Кисьов, шеф на Археологическия музей направиха днес инспекция на ремонтните работи по сградата, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Надеждата на кметът Славчо Атанасов е музеят да бъде отворен за Деня на независимостта - 22 септември, но не обяви този срок като окончателен, тъй като откриването зависи от много институции. Ремонтът вече е във финална фаза, като почти всички експонати вече са поставени по местата им.

Единствено в "златната" зала, където ще бъдат поставени най-скъпите експонати, все още стоят празни кабинки, където от МВР в момента изготвят изключително модерната сигнално-охранителна система и видеонаблюдение. Предвидена е и специална витрина за Панагюрското златно съкровище. Общо в музея ще има около 2750 експоната, а заедно с изложените пред него до площад Съединение те ще са около 3000.

"Очакваме до 20 дни да разберем дали Панагюрското съкровище ще се прибере в Пловдив. Тук е неговото място и то трябва да се прибере у дома. Винаги са ни казвали, че не можем да го приемем, защото нямаме достатъчно добра охрана. Сега обаче идваха комисии и категорично заявиха, че това е най-добре охраняваният музей в България, покриваме всички европейски стандарти, така че се надявам Панагюрското съкровище да дойде тук", заяви Кисьов.

Той заяви, че е нормално да отнеме известно време докато получим одобрение за съкровището. Кисьов припомни за въоръженият грабеж, който е бил извършен от музея през 1995-а година. Тогава е застрелян единият пазач, отнета е златна маска, която в момента била в частен колекционер в Швейцария. Специална комисия ще пристигне в музея след дни, за да направи проверка на всички витрини, СОТ-системи, видеонаблюдение и други. Не е ясно обаче кога ще дойде, защото това зависи от график на Министерството на културата, според който съкровището обикаля по изложби в чужбина, но до 20 дни със сигурност ще има яснота по въпроса. "Панагюрското златно съкровище е световен шедьовър-уникат, разбирам защо институциите искат всичко да е проверено", заяви Кисьов.

Той разведе кмета и журналистите из залите на музея и разказа къде какво ще бъде експонирано. В началото ще се покаже най-ранната история. Той бе приготвил макет на най-старото открито жилище по пловдивските земи, което също ще бъде експонирано - като символ на живота. В първите две зали ще се покаже най-ранната култура по нашите земи - от 5 хилядолетия пр. Хр. до 3 хил. пр. Хр. - идването на траките. В тези зали ще се показват главно глинени съдове, техника за производство на метали, най-ранното злато, открито в областта. Акцента на експозицията в тези зали ще е едно лице, което може да се опише като "най-ранната живопис в района" - схематично изрисувано с полихромна боя, изработено около 5 хил. години преди Христа - пано, част от декорация на жилище.

В следващата зала ще бъдат показани богатствата на тракийските владетели и може би най-важното в целия музей - Панагюрското златно съкровище. "Всички ценности на музея се връщат - например 80 златни и сребърни бижута от Дуванлий, остава само Панагюрското съкровище да се върне и сме готови", каза още Кисьов, като показа на кмета специалната витрина, на която има вече и надпис "Панагюрско златно съкровище".

В залата ще бъдат показани общо 1200 експоната, свързани с тракийската култура. В Златната зала ще са най-ценните експонати в музея. Шефът на Археологическия музей даде пример, че номиналната стойност на един експонат от тази зала струва колкото всичко в Историческия или Етнографския музей.

След златната зала бе показана и залата за монетосечене на Филипопол, като вътре ще се покажат всички монети, които градът е сякъл - от тракийския период до Византия. До нея е и изключително впечатляващата 6-а зала, която е изцяло остъклена от всички страни и с естествена светлина. В нея са поставени основно римски експонати - уникални мозайки, части от колони и други.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (4)

Още по темата (31):
20.03.2011 Търсят истината за статута на Панагюрското съкровище във ВАС
29.12.2010 Около 70 000 души са посетили Археологическия музей от откриването до днес
16.11.2010 Кметът не е анархист, пуска Панагюрското съкровище отвъд океана
16.11.2010 Панагюрското съкровище напусна Пловдив, завърна се в София
18.10.2010 Екскурзоводи от Стария град на помощ в Археологическия
18.10.2010 Голям е напливът на хора, искащи да посетят Археологическия музей
Още новини от Новини от Пловдив:
Георги Георгиев, ГЕРБ: Доходите на българите са изядени с 30% зар...
36 лева за килограм боровинки в Пловдив
Теодора напусна дома си в Пловдив, в момента никой не знае къде е...
Добри новини за Югоизточния обход на Пловдив
Геворг Харутюнян остава на топло
Арестуваха 19-годишен Шумахер в Пловдив, преди да убие невинни хо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).