ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Отбелязваме деня на една от най-коварните болести в света
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:48 / 24.10.2022Коментари (0)985
На 24 октомври в Ротари парка ротарианците от Пловдив заедно ще отбележат Световния ден за борба с полиомиелита, ще споделят постиженията и предизвикателствата в тази битка с болестта.

Ротари е организацията, която през 1979 година стартира масови имунизации срещу това осакатяващо заболяване, а през 1985 поставя началото на глобалната инициатива ПолиоПлюс. Това е първият случай в историята на човечеството на обществена инициатива с глобален обхват и подкрепа за решаване на световен здравен проблем.

През 1988 година Ротари Интернешънъл е в основата на създаването на глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита Енд Полио, към която се приобщават Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Фондация "Бил и Мелинда Гейтс“, правителствени агенции и корпорации.

От 350 000 случая годишно през 1988 г. през 2017 г. случаите на полиомиелит в трите ендемични страни: Нигерия, Афганистан и Пакистан, са сведени до 17.

Това е постижение, което трудно може да бъде подценено. Полиомиелитът, поразявал хората от най-ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия, е на път да бъде втората болест след вариолата, която вече няма да причинява смърт и страдания. Днес с нашата работа като ротарианци, заедно с усилията на нашите партньори, ние участваме в обратното броене до ликвидирането на болестта. Това оставащо време е изключително важно. Нужен е нашият глас, за да знае обществото какво се случва, нужни са нашите отделени средства, за да подкрепим тази наша кауза в решаващо време.

Първата мащабна кампания в нашата страна е през 1995 г., когато бяха имунизирани 900 000 български деца и българските ротарианци получиха много висока оценка за акцията от президента на РИ Хърбърт Браун.

В дните около 24 октомври всеки от нас е съпричастен в работата за ликвидиране на полиомиелита. Много ротарианци, клубовете и техните младежки програми подготвят събития за да информират своята общност, правят лични и клубни дарения към фонда "ПолиоПлюс“ на Фондация Ротари, разпространяват информация за стореното от Ротари до момента сред съгражданите си и набират средства.

Като ротарианци, независимо в коя част на света е клубът ни, всеки от нас е част от вълнуващата история за битката с полиомиелита.

Тази година в Ротари парка в ЖР "Тракия“ ще отрием три информационни табели. Те разказват за вече 20-годишната история на парка, какво представлява Ротари организацията и кой е нейният създател, както и няколко факти от създаването и дейността на Ротари клубовете в Пловдив. Събитието ще бъде подкрепено и от младежките формирования Ротаракт и Интеракт, жителите на района, от други НПО и хуманитарни организации.

Срещата ще завърши с обща снимка на участниците в асамблеята, които с вдигнати ръце ще покажат знака емблема на кампанията End Polio New.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: