Освежиха десетки пешеходни пътеки край пловдивските училища

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:50 / 23.08.2021
1974
Всички пешеходни пътеки край пловдивските училища, детски градини и ясли се очаква да бъдат освежени преди първия учебен ден на 15 септември. Общият им брой е 324, а от началото на май досега нова маркировка е положена върху 290 от тях, съобщи директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков.

Все още не са обновени 13 "зебри“ в район "Северен“. Те са на улиците, където продължават строително-ремонтните дейности по водния проект. Други 21 пешеходни пътеки в "Тракия“ са включени в цялостното възстановяване на маркировката по ул. "Съединение“, което е възложено на фирмата "Пътприбор“, спечелила обществената поръчка за полагане на пътна маркировка.

"Със студен шприц пластик в момента повторно освежаваме пешеходни пътеки, където нанесената през пролетта маркировка с бяла акрилатна боя вече почти се е изтрила. Започнахме от "Централен“, продължаваме и в другите райони“, каза инж. Вълков.

Трайността на маркировъчната акрилатната боя със светлоотразителни перли е до 6 месеца, докато студеният шприц пластик издържа до година и половина. Върху паважните настилки боята се задържа много по-кратко, затова там продължава прилагането на експериментални технологии, с които да се постигне по-дълготраен ефект.

Директорът на "Организация и контрол на транспорта“ посочи, че същевременно се подновяват осветлението и пътните знаци. Той напомни, че според действащата нормативна уредба е достатъчно пешеходните пътеки да бъдат сигнализирани и само със знаци – предупредителен знак А18 и Д17 "Пешеходна пътека“. Около учебните заведения са поставени и знаци за ограничение на скоростта до 30 км/ч и "Внимание деца!“. Целта е да се повиши вниманието на шофьорите.

Пешеходни пътеки, според Закона за движение по пътищата, са и всички продължения на тротоарите върху пътното платно, независимо дали са обозначени.

Виж коментарите (1)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).