Осъдиха болница "Селена" за нарушаване правата на потребителите!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (52)
15:54 / 06.10.2020
66041
Върховният административен съд осъди болница "Селена". Делото е образувано по жалба на МЦ "Афродита", а като причина за това се посочва, че УСБАЛАГ "Селена" ООД на 26.06.2018 г. увеличава възнаграждението за вземане на стволови клетки от МЦ "Афродита" 8 пъти, без да са налице каквито и да било пазарни аргументи за това. Безспорно е установено от административния съд , че болница "Селена" вече е подписала договор с друг доставчик на същите услуги – "Селена Целс". Справка в институциите, показва, че д-р Ставрев е управител на тъканна банка "Селена Целс" и в същото време съдружник в УСБАЛАГ "Селена“ ООД.

От особено значение е да се подчертае, че на база констатираните недобросъвестни търговски практики, породени от личните и финансови интереси на д-р Ставрев, потенциално са застрашени не само интересите на МЦ "Афродита“, но и тези на потребителите. Доказано е, че това е насочено към по-слабата страна, търговски партньор, като целта е да се извлекат облаги извън обичайните за търговските взаимоотношения и конкурентът да бъде притиснат да се оттегли от съответния пазар.

Съдът приема, че УСБАЛАГ "Селена" ООД застрашава не само интересите на МЦ "Афродита", но и на потребителите. Законът забранява такова пазарно поведение, което е в противоречие с добрите търговски практики. С други думи болница "Селена" задължава семействата да нямат право да използват услугите на най-голямата фирма МЦ "Афродита" за съхранение на стволови клетки, ощетявайки така потребителите и правото на избор.

Решението на ВАС от август 2020 година постановява, че е извършено нарушение по чл.37а, ал.1 от Закона за защита на конкуренцията и се очаква Комисията за защита на конкуренцията да обяви нивото на глобата, което УСБАЛАГ "Селена" ООД ще трябва да заплати, като най-често те са в огромни размери. Освен това ВАС осъди окончателно болница "Селена" да заплати всички разноски по делото на МЦ "Афродита". С интерес се очаква реакцията на семействата, които бяха ощетени от неетичните методи на болница "Селена".

Виж коментарите (52)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).