ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Осигуряват медицинско обслжване в училището за деца с увреден слух в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:18 / 02.09.2008Коментари (0)1222
Лекарското обслужване на децата в училището за глухи ще бъде дългосрочно осигурено, дарените слухови апарати ще бъдат поддържани от специализирана фирма, ще бъдат преустроени специализирани работилници - това са актуалните новини около Проекта за Училището за деца с увреден слух, съвместен проект на Ротари Клуб Кобленц, Почетното консулство на Република България в Райнланд-Пфалц и Занаятчийска камара Кобленц, Германия за подпомагане на глухи деца в Пловдив.

След дарението на 200 висококачествени слухови апарата и медицинското напасване на място, проектът преминава към следващата си фаза. За тази цел ще бъдат сключени договори с лекари специалисти УНГ в Пловдив, за да се осигури дългосрочно медицинското обслужване на децата. Българската специализирана фирма за слухови апарати „Славина" ще извършва за в бъдеще поддръжката на дарените от Германия слухови апарати. Освен това специален въпросник, изготвен от немски експерти, български лекари и слухопротезисти ще бъде попълван периодично за всеки един от малките пациенти с цел подобряване на тяхната ситуация.

Подпомагането на училища за деца с увреден слух в България и на Балканите е по инициатива на Почетния консул на Република България в провинция Райнланд-Пфалц, д-р х.к.мулт. Карл-Юрген Вилберт. За Главния изпълнителен директор на Занаятчийска камара Кобленц ангажиментът в Югоизточна Европа е вътрешно убеждение. Връзката с Балканите започва преди много години по един проект за икономическо партньорство. „Ние разбира се имаме контакти не само в сферата на занаятчийството, а и самите занаятчии ни посочват възможности да помагаме на различни социални групи" - казва Вилберт и си спомня за първите контакти с училището за деца с увреден слух в Пловдив, вторият по големина град в България, в който Занаятчийска камара Кобленц от години допринася за българското занаятчийство. „Моята съпруга и аз се убедихме на място в ситуацията и бяхме потресени. Състоянието беше катастрофално. Специализираното обслужване на децата беше недостатъчно, състоянието на сградата, класните стаи и учебните работилници, както и на жилищните помещения беше несъпоставимо с нашите представи. В противовес с тези лоши условия се отличаваше любвеобилното отношение на служителите от училището. Така че от тогава ние съвместно непрестанно работим за подобряване на външните обстоятелства".

„Ние даваме помощ, която пристига. Ние виждаме какво е необходимо и започваме там, където има неотложна нужда", добавя д-р Ханс-Улрих Шмелц, главен лекар на урологичното отделение в Централната военна болница в Кобленц, който също участва в проекта и който в края на м. Юни се убеди лично в напредъка на програмата за подпомагане и постави началото на следващите стъпки.

Към това спада и намерението, с ноу-хау от Занаятчийска камара Кобленц в училището да бъдат реновирани и оборудвани три учебни работилници - за шивачи, дърводелци и по изобразително изкуство. Защото към педагогическите цели на пловдивското учреждение наред с обучението в училище става и подготовката за професионалния живот. Една инициатива, по която се работи съвместно с Ротари клуб Пловдив „Пълдин" и в рамките на която бе основан Ръководен комитет по проекта.

За подобряване на учебните занятия в училището за деца с увреден слух Занаятчийска камара Кобленц дари няколко употребявани компютърни системи. Български занаятчии се включват от своя страна актуално в работата по жилищните помещения и са ремонтирали вече врати за гардеробчета. В комплексната програма за подпомагане това е малка, но важна съставна част.

По нататък през м. Септември е планиран специализиран семинар за новите медицински и педагогически аспекти при работата с деца с увреден слух, на който са поканени и учители от другите две училища за деца с увреден слух в България. Един обмен, който се подкрепя от Община Пловдив и зам. кмета Георги Шопов и се предхожда от разговори в българското Министерство на образованието. Резултатът от тези разговори е, че за проекта за в бъдеще ще бъде предвиден бюджет за квалификационни мероприятия на учителите в България. На по-късен етап е планирана квалификация на български учители в Германия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: