ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Около 16 милиона филшиви евро са изработили пловдивската банда
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:20 / 06.07.2009Коментари (0)6243
©
Mежду 13 и 30% от стойността на истинските банкноти евро са търгували ментетата си пловдивските фалшификатори. Според шефа на Европол Робърт Уенрайт от 2004 г. те са изработили около 16 млн. неистински евро и документи за износ в Европа.

Групата бе разбита в нощта на 24 срещу 25 юни при мащабна операция в Пловдив на спецслужби от страната със съдействието на колегите им от Испания и спецове от Европол. Иззети бяха 485 хил. евро менте, документи и консумативи за производството им. Задържани са 13 мъже и 2 жени, други две дами са под домашен арест.

Още от самото начало фалшификатите били предназначени главно за изнасяне в Европа. Пласирали се предимно в Испания, но и в Италия, Германия най-напред сред българските общности. Разследването не продължило с арести, а с проследяване и СРС-та, за да се стигне до производителите.

На няколко пъти полицаи под прикритие купували у нас от фалшивите евро. Парите за т.нар. контролирани покупки били предоставени от фонд на испанските служби на Европол. По непотвърдена информация става въпрос за дадени целево около 10 000 лева. От печатницата фалшивите пари са излизали на стойност 13 евроцента парчето.

Финалната цена стигала 30% от стойността на истинските евро, оскъпяването било заради транспорта и рисковете. Процентите зависели от количеството, искано от клиента. По груби изчисления за тези 5 г. от произведените неистински 16 млн. евро групата е изкарала чисти над 5 млн. евро, сметнаха криминалисти.

Строгата йерархия и роднинските връзки на повечето от участниците в заверата са тайната на този почти 5-годишен бизнес, коментираха разследващи.

Белег за това е замогването на повечето от играчите в схемата.

Сочените за организатори Станимир Стойков, на 42 г., и приятелката му Десислава Техова, на 33 г., купуват апартамент в богаташкия квартал на хълма Бунарджик на ул. "Волга" 4. През 2005 г. регистрират на адреса обща фирма. Точно там в гараж се съхранявали ментетата.

Втори в йерархията на групата е Мильо Спиртов. Със заплатата си на домакин във Втора служба на пожарната в Пловдив 46-годишният мъж прави автосалон, магазин за обувки и квартална бакалия. През 2005 г. продава 3-стайно наследствено жилище в квартала с най-ниски цени в града - Изгрев, и взима апартамент със същия брой помещения в нова кооперация в тузарския квартал до хотел "Санкт Петербург" в Кършияка.

Връстникът на Техова - 33-годишният работещ като граничен полицай на летище София пловдивчанин Николай Манахилов, наема жилище срещу висок наем в същата кооперация на ул. "Волга" 4.

Станимир Стойков и гаджето му Десислава Техова се познават още от 2003 г., когато участвали като съдружници във фирмата на печатаря от Първомай Петър Павлов-Растера, твърдят разследващи. По онова време Десислава живеела с Растера. Той бе арестуван през юли 2003 г. заедно с друг фалшификатор на пари - Георги Панев-Жоро Четворката.

В печатницата на Растера в Първомай тогава бяха открити софтуер за производство на евро, плаки ситопечат и цинкови кашета за отпечатване - същите консумативи, каквито бяха иззети при акцията на 15-те адреса. Растера и Четворката произвеждали и пласирали в 3 европейски страни фалшиви банкноти с купюри от 200 и 500 евро.

С такъв номинал бяха и иззетите при юнската акция. Този път обаче имаше и банкноти по 100 евро. "Качеството им е много високо и лесно биха преминали през машина, но обучен касиер в банка би ги разпознал на пипане. Те са с различни серийни номера", обясни началникът на Главна дирекция "Криминална полиция" комисар Калин Георгиев.

С усъвършенстваните умения в печатарското изкуство и "откраднатия" от Растера занаят Стойков и Техова правят собствена фирма с рекламна дейност "Д`Арт дизайн".

Покрай правенето на визитки и брошурки задвижват и печатането на банкноти менте. Впоследствие правят фалшиви дипломи, български и гръцки документи за самоличност, шофьорски книжки, регистрационни талони за МПС-та.

За разработването на каналите за износ създават през 2008 г. още една фирма "Принт енд ко" с широк диапазон - от вътрешно- и външнотърговска дейност, транспортни услуги в страната и чужбина до разработване и тиражиране на програмни продукти и компютърни системи, сочи справка в информационната система ДАКСИ.

Част от готовите парични потоци са заминавали за Мадрид, Валенсия и други градове в Европа с камиони на фирмата. Други ментета са се разпространявали из страната, но далеч от Пловдив, казаха криминалисти.

Първоначално са разследвани 27 души, обясниха от полицията. Сред 10-те разпитвани и освободени са членовете на фенклуба на "Локомотив" (Пд) Тихомир Фаталния и брат му Тошо. По непотвърдена информация Тошо проправил пътеки към Испания, за последно бил там за 3 месеца, върнал се през пролетта.

Съдействие за пращане на изработените ментета към Испания и други европейски страни е оказвал най-вероятно работещият на летище София Николай Манахилов. В неговата квартира на ул. "Волга" 4 се съхранявала готовата продукция. 33-годишният мъж е син на бившия началник отпреди 10-ина години на отдел "Човешки ресурси" в ОДП - Пловдив, Ангел Манахилов.

През 2002 г. Николай отнася порицание като служител в пловдивската Гранична полиция за пореден опит срещу заплащане да влезе от компютър на свой колега в системата на МВР. 2 години по-късно Николай е преместен на софийското летище.

С организацията на пласмента на ментетата била ангажирана фамилията на домакина от пожарната Мильо Спиртов. Съпругата му Радка, на 42 г., вербувала и брат си Иван Любенов. В играта влизат още дъщерята на Мильо - Христина, на 24 г., и приятелят й Михаил Христов.

Спиртови ангажирали в мрежата от пласьори още 7 души. 31-годишният Александър Господинов пък е заловен, след като продал няколко хиляди евро менте на полицаи под прикритие, които не са пловдивски агенти, обясниха криминалисти. Партньор в "работата" му била и неговата приятелка Гергана Стоева, на 19 г. Тя наскоро била оперирана от рак и затова е под домашен арест.

Заради здравословни проблеми със същата мярка за неотклонение е и Христина Спиртова.

Злополучната продажба на неистински пари от Господинов на полицаи била окончателният коз на криминалистите след получените в началото на годината сигнали от испанските служби за засечен канал. Последвали разплитането на схемата и арестите.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 8
19.10.2011 »
02.07.2009 »
02.07.2009 »
27.06.2009 »
27.06.2009 »
27.06.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: