Огромна и много красива рисунка се появи върху сграда в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
12:30 / 24.04.2021
20055
Огромен графит на изчезналия от нашите географски ширини брадат лешояд вече посреща гостите на Пловдив. Изображението заема площ от над 100 квадратни метра на сграда на EVN България на бул. "Васил Левски" 236. Така всички, които влизат в Пловдив от Карловско шосе, виждат огромната птица. Графитът е изобразен по проект на природозащитната организация "Зелени Балкани", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Изображението е дело на художниците от студио "140 идеи" по проект "НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" на програма LIFE на EС за популяризиране на защитените видове, които са обект на опазване. Сред тях е брадатият лешояд, изчезнал от българската природа през 70-те години на ХХ век.

"Голямата мечта на "Зелени Балкани" е да върне и този вид лешояд. В последните 10 години имаме успешни програми за връщане на видове в Стара планина, в района на Свиленград с белошипата ветрушка", разказа за медията ни природозащитникът Анелия Павлова.

Всички лешояди са обединени под прозвището "санитари на дивата природа", защото се хранят с умрели животни, а брадатият лешояд – и с кости. Така тези птици пазят животните и хората от разпространение на болести и зарази. Видът е най-едрият лешояд в Европа - размахът на крилете достига до 2.8 метра, а теглото му до 8 кг. 

"Зелени Балкани" дълго време са търсили подходяща фасада в Пловдив. "Много хора все още имат предубеждения и не пожелаха да имат изображение на брадатия лешояд на блока си, защото ще ги наричат "Блока на лешоядите". Т.е. имаме още много да работим с екологичното образование на всички нива в обществото", каза Павлова.

Природозащитната организация има дългогодишно партньорство с EVN България и през годините заедно са работили по редица проекти. "Ние участваме в реализацията за това да бъдат подпомогнати усилията за възвръщането на символа на българската природа - брадатият лешояд" - посочи от своя страна Крум Косев от отдел "Комуникации" на EVN България. Силуетът на брадатия лешояд се поставя на всяка защитена територия и дърво у нас. 

Компанията реализира различни дейности по опазване на биоразнообразието и околната среда - обезопасяване на щъркеловите гнезда, ежегодно изпълняваме проекти за обезопасяване на опасни за птиците въздушни електропроводи и др. 

С паното на брадатия лешояд Пловдив се нарежда сред градовете у нас, в които има изобразен графит на важен вид от европейско значение, подчерта Косев. Изрисуването е отнело 7 дни, като компанията е подпомогнала художниците технически.

Цялото интервю с Анелия Павлова и Крум Косев гледайте в прикаченото видео.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).