Официално откриха Есенния панаир на занаятите

Автор: Мария Морунова
Коментари (1)
14:00 / 25.09.2014
4436
След снощното огнено и нестинарско шоу, които откриха първата част от Есенния панаир на занаятите - пленера по ковано желязо, днес официално започна и самият панаир. В откриването му взеха участие фолклорните формации към ОДК "Куклици" и "Иглика", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Шефът на ОИ "Старинен Пловдив" Амелия Гешева определи като основна идея на събитието съхранението, опазването на българското и предаването му нататък в бъдещето на идните поколения.

"Това е идеята и на Празниците на Стария град тази година, които са под наслов "Адрес на вечността". Затова и по-голямата част от събитията на празниците са свързани с изконните български традиции, които искаме да запазим и да предадем нататък. Днешното събитие е едно от тях", допълни Гешева.

Тони Симидчиева, която е и основният организатор на Панаира на занаятите, пожела на присъстващите да се потопят в магията на занаятите, да видят как творят майсторите, да поканят и още посетители.

Специален гост на откриването на Есенния панаир на занаятите беше и Людмила Димитрова от Културния институт към Министерството на външните работи.

Панаирът е разположен по ул. "Съборна" и около Хисар капия. Майсторите вече разположиха шатрите си и своите изделия. Могат да се видят и купят керамика, свещи, ножове, дървени съдове и предмети, украшения, накити и други.

Събитието ще продължи до неделя, 28 септември. Ден по-рано ще приключи пленетър по ковано желязо. В него майстори-ковачи имат за задча на направят чукчета. Някои, от които вече са готови.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4):
25.09.2014 Йордановден и кукери част от изложба "Традиции" в Стария град
24.09.2014 Нестинари ще танцуват над Тунела
24.09.2014 Огнено шоу на Есенния панаир на занаятите днес
03.09.2014 Майстори коват чукчета на открито в Стария град
Още новини от Новини от Пловдив:
Катастрофа между три коли в Пловдив, на място има линейка
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).