Обзор 2014: "Капана" с изцяло променена визия

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
12:05 / 31.12.2014
2960
Все по-често започваме да чуваме сравнение на пловдивския кварта "Капана" с лондонския "Сохо". Причината е тоталната промяна на квартала, която стартира в началото на годината и която даде възможност в "Капана" да започнат да се провеждат различни културни и интересни събития.

Plovdiv24.bg припомня, че още в началото на 2014 г. кметът Иван Тотев и зам.-кметът Стефан Стоянов дадоха старт на първата "порция" ремонти в "Капана". Тогава зам.-кметът сравни пловдивския с лондонския квартал.

В рамките на първото полугодие пешеходната зона в квартала бе разширена като бе пренареден паважът, тротоарите са на нивото на улиците, но очертани с бордюри. Подменена бе подземната инфраструктура, направена бе дъждоприемна канализация, поставено бе ново осветление.

През лятото ремонтните дейности в пловдивския "Сохо" бяха преустановени, но в края на летните месеци общинското ръководство отново заговори за ремонти там и за още едно разширяване на пешеходната зона в квартала. Освен това започна да обсъжда и идеята в "Капана" да се ограничи паркирането.

На общинската сесия на 11 септември пловдивските старейшини с 36 гласа "за", нито един "против" или "въздържал се" приеха предложението в кв. "Капана" да се въведе нов начин за паркиране. И новата "Зелена зона" заработи от 1 ноември.

Междувременно в края на октомври градоначалникът даде старт на втората "порция" ремонти в квартала. Ремонтите започнаха от ул. "Христо Дюкмеджиев", а след нея продължават и по улиците "Загреб" (между улиците "Йоаким Груев" и "Златарска"), "Златарска" (между ул. "Георги Бенковски" и ул. "Христо Дюкмеджиев") и "Куртевич".

"С превръщането на ул. "Христо Дюкмеджиев" в пешеходна ще свържем "Капана" със Стария град. А кръстовището в началото на улицата ще бъде повдигнато и през него ще могат да преминават коли", коментира при старта на реновацията кметът.
При обновяването на настилката се работи както в първия етап в "Капана".

Тези ремонти допринесоха "пловдивският "Сохо" да стане притегателен център за различни и интересни събития. Голяма част от инициативите на One Architecture Week, One Dance Week, One Design Week, на "Нощ на музеите и галериите" и други се провеждат в именно в емблематичния за Пловдив квартал. А кокетните кафенета привличат все нови и нови гости - както български, така и чужди.


Виж коментарите (0)

Още по темата (87):
20.04.2024 Завръщането на мутрите: Безобразия в "Капана" по тъмно
06.04.2024 Ново заведение в "Капана" забрани чалгата
11.03.2024 Историк: "Капана" бе нещо като обществена тоалетна. Сега е една от емблемите на Пловдив
06.02.2024 След публикация на Plovdiv24.bg: Масови проверки в "Капана"
09.07.2023 Пловдивчанка: Не бих искала някой ден да прочета, че е убит човек
28.06.2023 Нахални бизнесмени превзеха "Капана"
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).