Обявиха конкурс за Тютюневия град, търсят мост между културното наследство и бизнеса

Автор: Мариана Панчева
Коментари (1)
12:00 / 27.07.2016
3375
Обявиха конкурса за Тютюневия град на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

С него се търси не само подходящо архитектурно, но и бизнес концептуално предложение за бъдещето на складовете в сърцето на града. 

В сблъсъка между частните инвестиционни интереси и адекватното опазване на тютюневия град като групова ценност трябва да бъдат намерени форми на диалог за опазване културното наследство, казват организаторите. 

Тютюневият град се намира в самото сърце на Пловдив между няколко основни точки и булеварди - автогара "Юг", Централна гара, ул. "Иван Вазов", бул. "Христо Ботев", ул. "Авксентий Велешки", Цар Симеоновата градина, Пешеходната зона. 

Журито ще търси най-добрата концепция, стратегия и бизнес идея за обновяване и спасяване на сградите и пространствата, съставящи тютюневия град и приобщаването им към живота на днешен Пловдив. 

Най-важната задача обаче, решение на която трябва да се намери, е промяната на инвеститорското виждане за складовете просто като стари сгради, които трябва да се ликвидират.

Крайният срок за подаване на проектите е 25 септември. На 1 октомври ще бъдат обявени резултатите, а дни след това те ще бъдат изложени пред пловдивската общественост на Главната улица. 

Заданието е на Камарата на архитектите - Регионална колегия Пловдив. Има и награди - 3000 лева ще получи победителят, 2000 лева ще отнесе проектът, класирал се на второ място и 1000 лева - на трето.

Тютюневата индустрия има дълбоки корени в Пловдив и е изиграла особена роля за очертаването на урбанистичния облик на града, за икономическото му развитие и създаването на бизнес традициите в града, разказват организаторите на конкурса.

В момента в Пловдив има около тридесетина тютюневи склада, повечето съсредоточени между бул."Хр.Ботев" и ул." Иван Вазов". Част от тях са декларирани недвижими културни ценности, разположени в Групова недвижима културна ценност (ансамбъл), а по-голямата част от останалите са в охранителната й зона. Някои от тези сгради са все още позапазени, други вече преустроени според идеите на собствениците , но доста голяма част от тях са в окаяно и опасно състояние.

Виж коментарите (1)

Още по темата (88):
07.11.2023 Съдът: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата
19.09.2023 Областният управител създава работна група за Тютюневия град
07.08.2023 Пловдивчанин: Да ни е честит поредният запален склад от клошар
04.06.2023 ЧСИ продава офиси в тютюнев склад, който трябваше да се бута
30.03.2023 Затруднен трафик в час пик заради нов строеж в центъра на Пловдив
20.01.2023 Прокуратурата с последна информация за бутнатите складове на "Христо
Ботев"
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).