ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обясниха защо въздухът в Пловдив е мръсен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 24.02.2017Коментари (5)8608
© Plovdiv24.bg
Причина за силното замърсяване е местоположението на Пловдив и неблагоприятния заради това климат. Това става ясно от решението на Апелативния съд във Велико Търново, с което и на втора инстанция гражданите загубиха делото, заведено срещу общината и РИОСВ-Пловдив, съобщи "Правен свят".

То е отпреди 6 години, след като Пловдив зае първо място в Европа по замърсяване с фини прахови частици. Колективният иск беше заведен от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и 127 граждани. Съдиите в Пловдив се отведоха от разглеждане на казуса и делото отиде в Смолян. Жалбоподателите твърдят, че общината в Пловдив и РИОСВ не са взели мерки за сваляне и поддържане на нивото на фините прахови частици в приетите норми.

Точно преди 2 години Окръжният съд в Смолян отхвърли иска срещу общината, като прие, че тя е предприела мерки за подобряването на въздуха, а този срещу РИОСВ-Пловдив остави без разглеждане. След като Апелативният съд в Пловдив отмени решението в тази му част, през ноември 2015 г. Окръжният съд в Смолян отхвърли и иска срещу РИОСВ с идентични мотиви, т.е. и регионалната инспекция си е вършила работата.

След последвалата жалба срещу решението, Апелативният съд в Пловдив се отведе от разглеждането на делото и така то попадна на втора инстанция във Велико Търново. Състав на апелативния съд с председател и докладчик Даниела Делисъбева потвърди вчера двете решения на окръжния съд в Смолян, с които са отхвърлени исковете срещу общината и екоинспекцията.

Съдът не е споделил виждането на жалбоподателите, че общината в Пловдив има задължение да поддържа качеството на въздуха в определени граници. Според тях то произтича пряко от закона. 

"То е задължение за резултат. Тъй като този резултат не е постигнат, то административният орган не е изпълнил нормативното си задължение", посочват жалбоподателите. 

Те се позовават и на експертно заключение, според което замърсяването в Пловдив се дължи на нерешени благоустройствени въпроси, като сметосъбиране и сметоизвозване, снегопочистване, извозване на строителни материали и отпадъци, улици и тротоари с лошо техническо и хигиенно състояние, изгарянето на горива за битови нужди, автотранспорт, рушене на стари и изоставени сгради, енергетиката и промишлеността.

Съдът обаче се позовава на заключението на метереологично-климатологичната експертиза, според която Пловдив има климатични и метереологични особености. Според нея мръсният въздух в града се определя от вятъра, атмосферата и валежите, които пък зависят от релефа. Тъй като градът се намира в Горнотракийската низина, затворена между планински масиви и възвишения - налице е коритовидна структура, в чието "дъно" е разположен градът, посочват експертите.

"Тази даденост има голямо значение за разпространението на замърсителите във въздуха", се казва в съдебното решение. Експертите посочват още, че "Пловдив е град на инверсиите - устойчива стратификация, която потиска изнасянето на замърсителите във височина, поради което се достига висока концентрация на замърсителите в приземния слой. Средногодишно инверсиите в Пловдив са 294 дни в годината. За сравнение в София са 170 дни".



Още по темата: общо новини по темата: 376
11.04.2024 »
11.04.2024 »
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Хвала на държавните органи и инстанции! Проблем има - виновни няма... Всички компетентни органи както винаги си върщат работата перфектно и за това сме най-бедната и мръсна държава в Европа - факт!
+5
 
 
"Тази даденост има голямо значение за разпространението на замърсителите във въздуха".....Уникално! Самият съд потвърждава, че замърсители има и те не се ограничават; просто отбелязва, че се разпространявали по-лесно. Утре тези същите умствени инвалиди ще постановят, че изливащият токсини по улицата във Велико Търново не е отговорен, защото улиците в града са стръмни и наклонът спомага разпространението на отрови в дворовете поради коритовидната структура. Бих предложил съдийските тоги в България да се заменят с ултракъси поли, мрежести чорапогащници и къси якенца.
+1
 
 
Пропуснали са най-важната причина - международното положение!
+5
 
 
Местоположението може само да допринася за задържането на мърсния въздух, но замърсяването идва от автомобилите, отоплението на твърдо гориво и заводите.
Сподели какво ново....
на 24.02.2017 г.
+8
 
 
Местоположението на Пловдив е такова от хиляди години господа нещастници, кажете как следите заводите с производства за помията, която изпускат във въздуха, кажете как срещу рушвети не се взимат под внимание важни замърсителни точки в града ни !!! След като преди години не е бил с толкова мръсен въздух, остава човешкия фактор, но за жалост човешкия фактор на шепа олигофрени вреди на всички нас !!! Спомнете си как миришеше целия град на фекалии и РИОСВ казаха, че някой си наторил нивата с птича тор..... за шепа жълтици поставят здравето и живота на хората към един бавен, но константен геноцид !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: