Обясниха в детайли как Пловдив се е превърнал в индустриалната столица на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
08:59 / 23.03.2017
13681
Община Хасково от 21.03.2017 г. е част от "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/. Подписи под меморандум за сътрудничество сложиха кметът на общината Добри Беливанов и председателят на Управителния съвет на "Клъстер Тракия икономическа зона" Пламен Панчев.

"Не откриваме топлата вода, ще използваме вече натрупания опит на ТИЗ, за да създадем бизнес зона край Хасково", обяви кметът Беливанов. 

"Целта не е да привлечем просто чужди инвеститори, а чрез тях да постигнем икономическо развитие на региона", обясни Панчев. 

Той допълни, че вече се водят разговори със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за цялостно подпомагане на проекта ТИЗ. С над 140 предприятия с инвестиции от 1.5 милиарда евро "Тракия икономическа зона" превърна Пловдив в индустриална столица. Към проекта наскоро се присъедини и Бургас. 
 
Пътят на Пловдив до индустриален център на България проследява в публикация economix.bg. Ето какво пише в сайта за икономически анализи и коментари: "Когато преди повече от 20 години "Фереро" решава да построи фабрика за преработка на череши в едно непознато село, едва ли са очаквали, че с това решение слагат началото на процес, който ще превърне близкия Пловдив в ярко петно на индустриалната карта на Европа. 

Днес "Тракия икономическа зона" - обединение на шест индустриални зони около Пловдив, зад което стоят "Сиенит Холдинг", "КЦМ 2000", италиански и израелски партньори, 9 общини и местният бизнес, е често цитирана история на успеха.

След "Фереро" идва заводът на "Либхер", а по-късно и огромната база на "Сокотаб". Оказва се, че основното, което търсят инвеститорите, е близостта до магистралите. По този начин в община "Марица" възниква първата индустриална зона. Въз основа на този опит започва целенасочено изграждане на другите зони. 

Зоната в Раковски е втора и привлича инвеститори като "Уилям Хюс", "ABB" и "Кауфланд". Постепенно проектът набира скорост, а "Сиенит", строителна компания от Пловдив, която работи по проектите на първите инвеститори, започва да изкупува земи за следващите заводи и се превръща в първия частен дивелъпър на индустриални зони.

"През 2004 г. поставихме началото на зона "Раковски" и покрай нейното бързо развитие си дадохме сметка, че ако не започнем да мислим за продължението на тези проекти, ще изостанем", разказва Пламен Панчев, съсобственикът на "Сиенит" и един от основните двигатели на проекта ТИЗ.

"Започнахме комасиране на земи, за да ги превърнем в зони", обяснява адвокат Вахрам Ерамян, съдружник в "Респект консулт". Това е правната кантора, която обслужва "Сиенит Холдинг" и някои от инвеститорите, и активно участва в създаването на зоните, а след това и на ТИЗ. 

Екипът на "Респект консулт" решава и възникнали законодателни проблеми на бизнеса. Един от големите инвеститори се сблъскал с неочаквана забрана, свързана с отпадните води. 

"Никога не сме предполагали, че е възможно с подзаконов нормативен акт да се забрани да се заустват отпадни води в отводнителен канал", посочва адвокат Ерамян. Оказва се, че имало наредба, която позволява тези канали да се ползват само за отводняване на земеделски земи.

Така в продължение на четири години и инвеститорите, и общините са били без реална алтернатива, докато наредбата се промени. Промяната и се инициира от екипа на "Тракия икономическа зона", а благодарение на юристите на "Респект консулт" вече е факт.

Виж коментарите (16)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).