Обсъждат обособяване на два големи лъча с велоалеи в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
11:46 / 06.10.2010
4766
Обособяването в Пловдив на два големи лъча с велоалеи обсъдиха заместник-кметът Георги Титюков, членове на колоездачните клубове в града, представители на КАТ и на фирми-производители на велосипеди. Работният проект за двата основни лъча се готви от общинския отдел "Организация и безопасност на движението" и е във връзка с големия проект за културно-историческото наследство на Старинния Пловдив.

Предвижда се единият от основните безопасни маршрути за колоездачите да бъде ЖР "Тракия" - "Лаута" - бул. "Освобождение" - "Менделеев" - "Източен" - "Мария Луиза", като в района на църквата "Света Петка" се предвижда да бъде обособен велопаркинг, тъй като в архитектурния резерват е забранено движението на колелета.

Вторият лъч съответно обхваща Стария град - бул. "Цар Борис Трети Обединител" - "Марица юг" - Гребна база. Заместник-кметът по спорта и младежките дейности Георги Титюков подчерта, че в Наредба 2 е заложено при строителството на булеварди и улици да бъде отделено място за колоездене. Такива алеи има обособени вече след основната реконструкция на бул. "България", ще бъдат изградени и в участъка от бул. "Свобода", който предстои да бъде удължен.
Работната група начело с Титюков, която готви стратегия "Пловдив - град на велосипедиста" набеляза и други цели за осъществяване на по-лесно и безопасно придвижване с колело.

Търси се вариант в Наредба 2 да бъде заложено изискването предприемачите, които строят молове и хипермаркети да предвиждат и места за паркиране на велосипеди, освен на автомобили. Вече е решено наредбата да изисква и наличието на велостойки на всеки общински паркинг. Предстои работната група да бъде разширена с представители на общинските образователни структури, за да се обмисли идеята за провеждане на обучения, след които деца и ученици да могат да придобиват свидетелства за управление на велосипед. Така подрастващите ще имат още един начин да подобрят уменията си за безопасно колоездене, както и да се научат да се пазят, смята заместник-кметът Титюков.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Обмислят изграждане на два лъча за велосипедисти в Пловдив

Виж коментарите (7)

Още по темата (4):
17.10.2010 Всяка нова улица с велоалея, а паркингите със зона за колела
04.08.2010 Велоалея по най-високи стандарти вече функционира на бул. "България"
23.07.2010 Пловдив става велосипеден град, съветниците "яхват" колелета
17.07.2010 Обявяват Пловдив за град на велосипедиста
Още новини от Новини от Пловдив:
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Семейство от "Базар Капана": Боядисваме само борци


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).