ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обсъдиха заема, с 30 милиона лева 105 километра стават неузнаваеми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:14 / 06.04.2010Коментари (32)6381
"Задължителна клауза от договора за 30-милионния заем, който ще подпишем с Европейската банка за възстановяване и развитие, е асфалтирана улица да не се пипа пет години. Ако някоя фирма разкопае, после ще трябва да асфалтира не парче или каналче, а цялата улица - от тротоар до тротоар, или пък да използва модерни безизкопни технологии", увери кметът Славчо Атанасов по време на днешното обществено обсъждане на заема.

Шепа хора - освен журналисти и общински служители, се събраха в заседателната зала на Общинския съвет, за да чуят наживо от кмета и неговия екип как точно ще се случи обновлението на вътрешнокварталната пътна инфраструктура, при което ще бъдат асфалтирани близо 300 малки улички с обща дължина от 105 км.

"Огорчен съм от скромното присъствие, но не съм изненадан. Обсъждането на заема в публичното пространство продължава вече година и половина. Чуха се различни мнения - и "за", и "против". В крайна сметка дори флагманът на съпротивата - областният управител Иван Тотев, се съгласи с него, като оттегли жалбата си от Административния съд, и битката беше спечелена от кметския екип", коментира липсата на голям интерес към публичния дебат Атанасов.

Според него след три години голяма част от улиците в града ще бъдат неузнаваеми. Всеки квадратен метър щял да бъде инспектиран от специалисти на банката.

"Търговете ще стават по правилата на банката, а не по нашенския закон за обществените поръчки. Нейните консултанти ще подготвят и организират процедурите. Има ли недоволни от конкурсните резултати, пак пред нея ще се жалват. Няма опасност и една стотинка да бъде открадната или похарчена извън предназначението си", съобщи директорът на капиталното строителство инж. Тошо Пашов.

Заемът ще бъде гласуван в Общинския съвет още този месец. В началото на май експертите на ЕБВР ще пристигнат в Пловдив за подготовката на конкурсите. В края на август ще има избрани изпълнители, а след като изтече едномесечният срок за обжалване, през октомври по малките улички ще влезе и техниката.

Работната програма, в която е записано точно коя улица коя година ще бъде реконструирана /Вижте галерията/, все още не е окончателна. "Изпратих писмо до районните кметове за актуализация на предложените още преди година пътни отсечки, защото се оказа, че междувременно са ремонтирали някои от тях с приходи от гаражите. Все още съгласуваме замислените ремонти с дружествата, чиито инвестиционни програми
© Plovdiv24.bg
Кликнете ТУК, за да видите картата с предвидените за реконструкция улици в детайли (картата е изготвена от община Пловдив)
са свързани с подземната инфраструктура. Ще сме готови с пълния анализ преди обявяването на тръжните процедури", допълни инж. Пашов.

Според главния финансист Наталия Делчева разчетите - дори при най-песимистични варианти, показват, че заемът е по силите на общината. Най-тежко се очаква да е през 2013, 2014 и 2015 г., когато ще се засече изплащането на 50-милионния и 30-милионния заем, но дори тогава то ще е много под 25% процента от приходите, колкото е допустимото по закон.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Явно не ни е ясно за какво става въпрос. Кмета избяга от обществен дебат /"Шепа хора - освен журналисти и общински служители, се събраха в заседателната зала "/. А защо избяга??? Ами много просто: 1. Той никога не се е интересувал от мнението на Пловдивчани; 2. На него и екипът му им е ясно , че втори мандат няма , и остава да се налапа каквото може; 3. Тегленето на този заем , не ви ли напомня на 50 млн-ия и като срок , и като начин на теглене? Тегли се в края на мандата ; договорите ще се подпишат от сЛАФЧОВАТА администрация , по начин , по който да не могат да се разтрогнат , или ако се разтрогнат да се плащат огромни неустойки. Така сегашните "башове" ще си вземат своето , без да се интересуват какво губим ние , Пловдивчани. А в същност какво губим? Първо-Нали разбирате , че тези 105 км са жив популизъм и няма как да станат , защото с 50 000 000 се ремонтираха 10-15тина км някои от тях с по три платна в посока та да ги броим 30 - 30 км. От това следва че след 5-6 години тези улици ще са готови отново за ремонт. Второ- Тогава точно ще се почуства и нуждата от пари , необходими за следващите ремонти. А тогава откъде ще се вземат? Отново заем? Не става!!! Наталия Делчева си говори с онова , върху което нормално , би трябвало да си седи. Общината има собствени приходи от около 80 000 000 лв. Толкова стават и задълженията и. Лихви по главницата около 9.6 млн лв. годишно. За да си върне дълга общината трябва да заделя от собствените приходи 12-13 000 000 лв годишно или това са 15% от тях. Откъде ще ги вземе? Естествено от нас , Пловдивчани. Как ще ги вземе ? По два начина: Първо - чрез повишаване на местните данъци и такси; Второ - чрез намаляне на предлагането на обществени блага като инфраструктора , образование , култура , ред и сигурност , гражданска защита здравеопазване , социални дейности и т.н.т. дейности , защото бюджета по тях ще трябва да се орежи. Така че , цялата тежест на тази глупост /общински заем/ я поемаме ние данъкоплатците , лишавйки се както от средства , така и от обществени блага за в бъдеще. Та от този дебат избяга вчера сЛАФЧО и неговата клика.
+1
 
 
много добра новина малко да се вкарат в крак пловдивските улици
+1
 
 
чудесно е че ще се правят улиците,но специално около гребната и мола са почервенели някои улици,които според мен ги бива общо взето,в сравнение с други в района,и да-много добре за уличката до вкъщи ще ми е ок,но за жалост това няма да ми спести раздрънкването на колата,след като 10 мин подскачам по паветатa на васил априлов и пещерско,разбрах,чe заема е за малките улички ,но редно ли е все пак в 21 век,в град в европейсият съюз,да има такива чудеса като ''В. Априлов"
+1
 
 
Интересува ме какво става когато стане авария и да речем ВиК докара багера,пак ли ще оправят цялата улица,и разходите за последното пак ли ще го изсипат на клетия данъкоплатец.
+2
 
 
Гледам в Тракия почервеняла картата бе...едни такива дълги контури , плътни-душата ти се пълни.....и на ВМРО касичката!
+6
 
 
Малко съм изненадан, че почти цяло столипиново е в плановете.Не виждам смисъл да се хвърлят милиони за мангустите, при положение, че за 1 години няма да се вижда път ли е какво е от конски изпражнения.
+2
 
 
Погледнах картата - чудесно е,че толкова улици са планирани за обновяване,само че има някои,които и сега са си много добре,като например Филип Македонски - нека бъдат оправяни други,които в по-голяма степен имат нужда.Ако ще развиваме туризъм,без добра инфраструктура идеята е обречена.
+4
 
 
Поне в Тракия 1/2 от улиците са в отлично състояние и нямат нужда от ремонт... колко глупаци има в тази община. Специално пул улицата от Детски свят до бул Цар Симеон е преасфалтирана през 2007 и няма 1 дупка...дано наистина осъвременят този план според ремонтите по райони. А и съм сигурен , че асфалтут няма да е на ниво - този до Хлебозавода се напука след година, а старият (който сега ще сменят незнайно защо) дори не е и напукан.
+2
 
 
Ако бяхте казали за това обществено обсъждане не в деня на обсъждането съм сигурен , че щеше да има хора. Просто пак някой не иска да чуе пловдивчани и/или не си е свършил работата с медиите. Боже, какви схемиВРЋ- та 2/3 от тракийските улици са си наред - какъв ремонт, бе, та повечето преди година си бяха без 1 дупка...пак ще се правят глупости
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: