Общинският съвет разпъва Дянков след спирането на 30-милионния заем

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (49)
11:53 / 27.05.2010
13124
Оставка, линч, преследване от прокуратурата заради нарушаване на конституцията - всички това бе поискано спрямо финансовия министър Симеон Дянков от съветниците от управляващото мнозинство на общинската сесия днес. Беше гарнирано с много епитети, сравнения и метафори. Поводът - ветото, което финансист N 1 на България наложи върху 30-милионния заем за Пловдив, с който трябваше да се оправят вътрешнокварталните улици.

Изявлението на кмета, което по-рано Plovdiv24.bg публикува, Славчо Атанасов прочете от трибуната на местния парламент и даде сигнал за многопосочните атаки спрямо министъра. "Геноцид е това спрямо пловдивчани", заклейми Николай Радев. Тодор Христев нарече кметската декларация твърде мека и призова нещата да се наричат с истинските им имена. Поведението на Дянков към Пловдив граничело с национално предателство, с което обслужвал манията си за величие. "Да допълним декларацията и да му искаме оставката", призова той.

"За пореден път доказа, че трябва да си ходи. Не само, че всичките му мерки срещу кризата са безуспешни, но по груб и нагъл начин се намесва в местното управление на Пловдив и пречи на града сам да се справи с икономическата криза, като го поставя на колене. Време е Бойко Борисов да си намери нов икономически екип", включи се по адрес на министъра и арх. Атанас Недевски.

Твърде крехко сред общия експанзивен тон прозвуча зашитата на доц. Павлина Кацарова. Според нея кметът има основания да е недоволен, обаче не бивало да се сърди на министъра, защото банката била сериозна институция и други били водещите й мотиви. При условията на криза не можело общината да съвместява по някое време плащането на два заема.

"Приличате на хармоника, която си свири все една и съща мелодия", гневно репликира кметът. Наново се впусна в обяснения, че не банката, която е участвала в разработката на проекта за заема, го е отхвърлила, а че изобщо не го е разглеждала поради ветото Дянково. Това било българско уникално чудо - министър да спира инфраструктурен заем на община в собствената си родина и то в момент, когато декларирал намерение държавата да тегли заем за справяне с кризата. Това било финансова блокада на Пловдив. В момента, заедно с 26,5 милиона от боклука, още 21 милиона субсидия, които нямало да преведе, и 30-те милиона заем, който силово спира, задълженията на държавата към общината нараствали на 77,5 милиона.

"Преди да обвиняваме министъра, да погледнем собствения си двор. Държавата не ни е отказала тези средства. Ако по-разумно харчим парите от боклука и не крадем от тях, може и малките улици да асфалтираме", не отстъпи Кацарова, а кметът отново я упрекна в лъжа.

Безочие към портрета на Дянков прибави председателят Илко Илиев. Силата на правото, според него, била преобръщана в право на силата.

"Той има право на вето. Ефектът от него ще се мултиплицира обаче в близките години. На практика градът ни е обявен за нефелен, несъстоятелен и некачествен, който не може да се справи с такъв смешен заем, а с него бихме могли да развием икономика. Кредитният ни рейтинг ще се смъкне до дъното и няма коя финансова институция току-така да ни отпусне повече заем", изтъкна мотиви Георги Колев. Той добави и възмущението си, че авторът на низкия сценарий срещу града, разблокира държавния резерв и тегли кредит от всеки данъкоплатец.

В защита на Дянков се опитаха да се включат чрез реплики и други съветници от ГЕРБ, но бяха орязани от резкия тон на председателя. Разтреперана от гняв, че не й дават думата, Даниела Йотова поиска обяснение, а емоционално превъзбуденият Илко Илиев я наказа с порицание.

Дани Каназирева успя да се вмъкне сред изказващите се и заяви колко са й омръзнали спекулациите и оплакванията на управляващите, че все ГЕРБ им пречи. Още преди година и половина те били заявили твърдата си позиция против, много преди парламентарните избори, дори се били подписали в жалба до прокуратурата.

"Господа управляващи, никой не положи усилия да ни убеди, че при съвпадение на плащане по двата заема, това ще е по силите ни, но пък четейки стратегията за синята зона, която днес също трябва да гласуваме, разбрах, че някой е пропуснал да събере 24 милиона лева през последните 3 години от паркирането в града. Е, с тях можехме да си асфалтираме улиците, нали?", попита тя.

Действията на Дянков, според Николай Караиванов, приличали не на роля на холивудски актьор, а на холивудски номера, които пък приличали на някогашните комунистически номера, месещи се в местното самоуправление. Те погазвали принципа на децентрализация, защото актът на министъра бил извършен зад гърба не само на общинската управа, а и на пловдивчани. Дори предложи не Общинският съвет да му иска оставката, а да тръгне подписка сред гражданите.

"Това е пъклен план. Дори комунистите не са се разправяли по този начин с нас. Стояхме без ток, на свещи, ще си стоим и с дупки, без заем, някой ден актьорът ще се върне в Холивуд, а ние ще си останем тук", красноречив в обвинението си беше Караиванов.

Бурните, разгорещени, емоционални, пълни със словесност, на която биха завидели и автори на перото, дебати все по въпроса за провалилия се заем продължават. Днешната сесия, която включва поне 30 точки, още не е започнала работа по същество, тъй като споровете започнаха още преди първата точка. Plovdiv24.bg ще продължи да информира как се развиват събитията в местния парламент.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (49)

Още по темата (91):
29.08.2011 ЕБВР иска €21000 от Общината, кметът: Дянков да си плати
масрафа
11.02.2011 Константинов: Не смятам, че общината трябва да връща парите на ЕБВР
10.02.2011 Европейската банка иска 200 000 евро от Пловдив, кметът ги прехвърля на
Дянков
23.10.2010 Европейската банка идва да инспектира дупките ни, след това решава за заема
10.08.2010 Нови нападки на кмета срещу Дянков
19.07.2010 Константинов: ЕБВР иска от Дянков едно изречение подкрепа за Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Арх. Филип Бакалски: Има тежка деформация в баланса на разпредел...
Очевидец на катастрофата в Пловдив: Чух набиване на спирачки, тук...
Катастрофа до пешеходна пътека в Пловдив между ТИР и кола
Пловдивският митрополит Николай с историческо богослужение в Иста...
Славата им се носи в чужбина: Пловдивчанката, която създаде някои...
Гражданин за инцидента на "Руски": Време е да си зададем един въп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).