Общинските съветници отхвърлиха създаването на фонд "Култура"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
16:33 / 20.01.2011
4143
Отхвърли се предложението за създаване на фонд"Култура". това решиха на финала на днешната сесия общинските съветници на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Председателят на Общинския съвет Илко Илиев определи вземането на решение за създаване на Общински фонд "Култура" като може би най-важната точка от дневния ред. При първоначалните разговори с кмета Славчо Атанасов и Петя Гогова е ставало въпрос за капитал на фонда от 300 000 лв., поясни общински съветник, поддръжник на тази идея. Поради финансовото състояние на Община Пловдив обаче сумата е намалена до 200 000 лв. В крайна сметка в хода на дебатите, продължили повече от 2 часа се оказа, че в "бюджета на Общината са предвидени 80 000 лв. за фонд"Култура" и те ще бъдат усвоени едва тогава, когато този фонд стане факт", каза главният финансист г-жа Делчева. Одобрени за гласуване обаче останаха едва 10 000 лв.

Обсъжданията в залата бяха изключително разгорещени. 10-годишната идея за създаването на фонд "Култура" явно имаше не малко противници. Като главни аргументи за отказ бяха посочени: дублирането на работата на отдел"Култура " и фонд"Култура"; 30% от концесионните вноски за общински обекти, паметници на културата да се внасят във фонда, което според Камен Шишманов от ВМРО-НИЕ е "вземане от единият джоб и слагане в другия" и 3% от сделките за приватизация да се наливат във фонда.

Стана ясно, че няма достатъчната яснота кои от културните прояви в града ще се финансират от отдел"Култура" към Общината и кои от фонд "Култура". Николай Караиванов упрекна тези свои колеги, внесли предложението, че искат да формират един фонд, който се събира от  данъкоплатците и допълни, че това е ПР акция на определени общински съветници. Един от аргументите на Сузана Николова от ГЕРБ, която гласува против предложението бе, че след като е одобрено финансиране, не е редно тогава да се събират отделно пари за финансиране на фонда( 30-те и 3-те процента). Тя допълни още, че отново се създават работни места като: изпълнителен директор, финансист и юрист, които дублират длъжности в отдел"Култура " на Община Пловдив.

Тодор Кръстев от Коалиция за България, който бе един от привържениците на фонда каза, че естествено ще го подкрепи, защото това е решение, битувано още преди 10 години от неговата политическа група.

В крайна сметка мнозинството надделя и решението за създаването на фонда не бе прието.

Вижте какво казаха пред репортера ни Илко Илиев, Даниела Желязкова и Надя Танева, шеф на "Социално подпомагане":

Илко Илиев:

"Мисля и съм убеден, че след запознаването на съветниците с предложението по-обстойно, то в крайна сметка ще се приеме".

Даниела Желязкова:

"Не мога да подкрепя това предложение поради факта, че се гледа преди приемане на бюджета, има много неясноти и акцентът на финансиране е върху отчисления на общинския бюджет. С това всъщност фонда става втора Дирекция "Култура". Средствата, които се определят като първоначален капитал се взимат точно от същата дирекция, а в момента  всички културни институти имат намалени бюджети и това разделение ги противопоставя".

Надя Танева:

"Не може да раждаме нещо, което все още не е създадено. Как така се получава ,че има 80 000 лв., заложени в бюджета, а този фонд го гласуваме днес. Явният извод е, че всичко това е предварително направено и съгласувано".

Като цяло общинските съветници не бяха против създаването на фонда, а против начина, по който се прави. Шефката на "Социално подпомагане" допълни, че в бюджета на общината има "една голяма нула" за стратегии от нейният ресор и трябва първо да се определят приоритетите на Община Пловдив и тогава да се действа. 

Виж коментарите (8)

Още по темата (5):
02.03.2011 Търновалийски: За усвояването на средства от Еврофондовете, общината е внесла 8 проекта за 10 млн. лв.
25.02.2011 В Стария град ще има оазиси, туристите с предпочитания към луксозните
хотели
25.02.2011 Гогова иска отстраняване на зам.-председателя на съвета по туризма
25.01.2011 Творците на Пловдив не искат орязване на бюджета за култура
20.01.2011 Кметът: Ако се считаме за културна столица, трябва да бъдем на тази висота
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).