ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общински съветници искат намаляване на таксите и наемите за ползване на общински площи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:05 / 31.03.2011Коментари (7)3567
©
Днес в Заседателна зала на Общинския съвет се проведе обществено обсъждане, инициирано от общинските съветници от групата на ППГОС на ССД, ГСНБ и ЗС "Александър Стамболийски" Константин Георгиев и Едуард Сарафян, касаещо намаляване размера на таксите и наемите за използване на общински площи, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Хубавото беше, че срещата не бе просто една формалност, защото на нея присъстваха повече от 100 човека", каза за репортера на Plovdiv24.bg Едуард Сарафян.

Ресторантьори и търговци препълниха залата на ОбС по време на обществено обсъждане. "Ние сме тук, защото имаме очаквания и ви вярваме, но искаме бързи действия - иначе ни очакват фалити", заявиха хората от бранша.

Зам.-кметовете Георги Титюков и Александър Константинов, общински съветници, търговци и наематели,  взеха дейн участие в общественото обсъждане. 

Георги Титюков заяви, че при него всекидневно постъпват сигнали и жалби от граждани, които използват общинска собственост с различни площи, а се налага да плащат еднакви суми. Той бе категоричен, че действащите наредби са в ущърб на пловдивчани и се обяви за промяна на наемите и таксите, в посока намаляването им.

Зам.-кметът Ал. Константинов също заяви, че е за промяна цените на таксите и наемите, но предложенията за това трябва да са икономически обосновани и да бъдат съобразени с възможностите на общинския бюджет. 

"Фактът, че залата днес е препълнена и хората са тук, е сигнал, че повече не може да се търпи", заяви общинският съветник от СДС Тони Симидчиева и подкрепи навременната реакция на колегите си за взимане на мерки. 

Стана ясно, че по предложение на търговците, зам.-кметът Георги Титюков и общинските съветници Константин Георгиев и Едуард Сарафян ще инициират среща с пловдивските депутати, за да се направят още законодателни промени, които да подпомогнат бранша. 

"Ние сме на тази среща, защото имаме очаквания и ви вярваме, но трябва да се предприемат бързи действия, иначе става по-трудно и ни очакват масови фалити", обявиха представители на ресторантьорите и държатели на павилиони и търговски обекти.

Според търговците не може наемите на свободния пазар през последните четири години в шестте района на града да са паднали с от 45 до 50%, а в същото време общината да ги вдига.

"Изискванията към нас стават все по-високи, но вече сме изправени пред фалити. От нас зависят около 25 000 души, които си вадят хляба в този бранш и, ако затворим, защото не можем да си покриваме разходите, ще трябва да ги съкратим и пратим в бюрата по труда", категоричен беше за репортера ни, шефът на Асоциацията на собствениците на заведения в Пловдив, Димитър Лукаров.

"Ако не се преборим, ще отидем пред общината. Разберете обаче, ние не искаме това. Не искаме 25 000 човека, работещи в този бранш, да протестират затова, че могат да останат без работа", допълни още Лукарев.

Търговците искат "наемът на наетите площи да се формира без рамки, а според квадратурата, защото никъде не се плаща за терен, който не се използва. В чужбина общините също отдават терени на търговци, но в замяна искат от търговците единствено да се грижат за добрия вид на съответните площи, а ние получаваме необлагородени голи пространства, за които да плащаме", допълниха те и поискаха най-кратки срокове за разрешаване на проблема.

След приключване на Общественото обсъждане, стана ясно, че до една седмица общинските съветници Константин Георгиев и Едуард Сарафян ще излязат с конкретно предложение за нормативна промяна на Наредбата за началния размер на наемните цени за имоти - общинска собственост и на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив в посока намаляване на наемите и таксите. 

Заедно с 5-членна контактна група от Асоциацията на ресторантьорите и търговци, работна група от общината и ОбС, начело с Константин Георгиев и Едуард Сарафян, ще дадат конкретно решение, което да бъде предложено на кмета Славчо Атанасов още идната седмица. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Адмирации и от мен за позитивната инициатива! Факт е, че все по-малко управници влизат в положение на гражданите и бизнеса. В крайна сметка, кризата е много тежка и няма светлина в тунела за излизане от нея, напротив, анализите предвиждат задълбочаване. Така че нека да си представим при едни сериозни фалити колко хора ще останат без работа.
+3
 
 
На теб Austin Powers ще ти кажа едно-магазина,който стопанисвам от общината е 14кв.срещу 300лв.наем,в Тракия-между хипермаркети,другият е на свободен наем т.н. от частно лице е 35кв,за него плащам 200лв.наем и това,което си мислиш за чаршията,съвсем не е вярно,защото отделно за нея плащаме по 50лв на кв.м на общината,а сега сметни двойните витрини от които и ти искаш студена бира,колко точно плащаме,че тогава говори.
-4
 
 
Някои хора се оливат вече с наглостта си. То не става хем да си слагаш маси, кафе машини и каквото друго решиш на улицата, за да става една симфония от чаршия, хем да става за жълти стотинки.
+2
 
 
Голямо Браво на тези общински съветници! Така трябва да се реагира и действа!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: