Общината ще дофинансира Операта с четвърт милион лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
14:26 / 28.07.2010
4825
"Рекет!" - така съветникът Стефан Таушанов нарече искането на Министерството на културата, което харчело 1 милион лева за куриерски услуги, общината да заложи в бюджета за следващата година 246 хил. лв. за издръжка на Операта. 

С пълно единодушие 40-те присъстващи съветници - включително Таушанов, гласуваха предложението на Славчо Атанасов да подкрепят ОФД-то финансово, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Страстите при разгорелите се преди това дебати обаче се нажежиха до червено.

Николай Радев подчерта, че са притиснати до стената и за да спасят Операта, трябва да извършат беззаконие, като от събраните местни данъци и такси насочат средства към държавно учреждение. 100-те хиляди трябва да се отпуснат за периода от 1 август до 31 декември още тази година, а останалите 146 хил. лв. - от 1 януари до 31 юли догодина, уточни Александър Държиков.

Кметът пак припомни, че общината дофинансира държавни дейности с 4,9 млн. лв. и отново изброи кой колко дава за своята опера: Пловдив /досега/ - 35 хил. лв.; Варна -30 хил. лв.; Бургас - 200 хил. лв., Стара Загора - 260 хил. лв. 

"А София? Знаете ли колко плаща Столична община за Софийската опера?" - настоятелно попита Славчо Атанасов. И сам си отговори: "Нула лева!"

"Как така даваме 100 хиляди за боядисване на уличните стълбове, а ни се свиди за операта?" - позаинтересува се Надя Танева.

"Говори се, че ще съкращават филхармонията. Така ли е?" попита Тодор Кръстев.

"Като говорих с Вежди Рашидов, заплахата тегнеше над операта и балета. Вчера и аз подочух слухове, че ще има опити за съкращение на персонала. Като разредено с вода вино ще е опера със съкратен състав. Операта не е салам, та да го отрежеш", с нови сравнения кметът описа следващата възможна опасност.

"За стълбовете може да даваме, защото са общински, но не можем да финансираме държавна институция, а само да й помагаме", отговори на Танева Ангел Петров. "Господин кметът се пресили. Не знам колко пъти още трябва да го лъжат, за да престане да се лъже", допълни той.

"Ама подписката с 20 хиляди души до мен я адресираха, нали, а не до премиера или министъра?" - защити се кметът и призова да се внимава покрай многото дебати с мръсната вода да не изхвърлят и бебето.

Дани Каназирева заяви, че, искайки му една десета от издръжката, за да си запази Операта, Пловдив за пореден път е унизен и предупреди, че афишираното преструктуриране може да доведе до поредното изхвърляне на хора на улицата и замяната им после с "наши".

Законосъобразно оформи предложението Георги Колев, но след като зададе няколко въпроса, на които сам си отговори: 

"Държавна ли е Операта? Държавна е."

" Държавата ли е задължена да я издържа? Задължена е."

"Държавата ли събира данъците? Тя ги събира?"

"Може ли държавата да прави каквото си иска с бюджета и така да го преструктурира, че да принуждава Пловдив и всички останали общини да правят резки бюджетни промени в средата на годината? Може."

"Възможно ли е за цената на един скъп автомобил, който разкарва държавни чиновници, този най-стар град в България и Европа да остане без опера? Възможно е."


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (16)

Още по темата (34):
02.12.2010 Общината преведе парите за Операта
11.10.2010 Славчо Атанасов се среща със синдикатите за съкращенията в Операта
06.10.2010 Общината бави парите за операта
12.08.2010 Общината помага на операта със 100 000 лева
06.08.2010 Пламен Тасев: Пловдив за момента няма истинска опера
05.08.2010 Калуди Клудов си тръгва от Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).