ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общината и бизнесът стигнаха до Върховния съд в сблъсъка за боклука
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:45 / 05.07.2010Коментари (7)4457
© Plovdiv24.bg
Средно по 48 лева е ощетен всеки пловдивчанин - независимо дали е физическо или юридическо лице, който добросъвестно си е внесъл такса-смет миналата година съгласно решението на Общинския съвет от януари 2009 г., което Административният съд обяви за незаконно. Това съобщи инициаторът на продължилото година и половина съдебно дело бизнесменът и общински съветник Любозар Фратев, към когото се присъединиха още над 100 граждани, предаде репортер  на Plovdiv24.bg.

"Ще обжалваме във Върховния съд. Не можем да си позволим да връщаме милиони от успешната засега кампания по събирането на местните данъци и такси, това ще означава да останем с по-малко асфалтирани улици и нови тротоари", веднага контрира кметът Славчо Атанасов.

Според Фратев има големи шансове ВАС да потвърди решението на пловдивските магистрати, което пък да обърне практиката не само в Пловдив, а и в цялата страна за калкулирането на такса-смет и най-вече за начина на изразходването й.

В закона точно и ясно било написано, че такса-смет се определя според количеството битови отпадъци и алтернативният метод - като промили върху данъчната оценка на имотите, можело да бъде използван само ако то не се знае.

"В хода на съдебното дело вещото лице потвърди, че количеството отпадъци в Пловдив се знае, то фигурира в годишните отчети, които общината регулярно получава от оператора на сметището в Цалапица. През 2006 г. е било 125 хил. т, през 2007 г. - 145 хил. т, а през 2008 г. - 144 хил. т. Защитата търсеше телето под вола, че не можело да се пресметне боклукът на всяко домакинство, но в закона е записано, че таксата се определя на базата на населено място", аргументира се Фратев.

Липсвала съразмерност на парите, които пловдивчани плащали, и истинската стойност на услугата и доказателство за това било, че към 31 декември 2008 г. 8 млн. лв. от събраните останали дори неизползвани. Вместо да бъде намалена, таксата наново пораснала и така план-сметката за чистота от 22 млн. лв. скочила на 32 млн. лв.

"В план-сметката са предвидени и разходи, които нямат никакво отношение към таксата за битови отпадъци. 722 хил. лв. например са включени за извозването на строителни отпадъци, за което гражданите си плащат отделно. По същия начин в нея не бива да попадат и над 5-те милиона, предвидени за инсенератора - инсталацията за изгаряне на болничните отпадъци, които спадат в категорията на производствените. Защо гражданите на Пловдив да плащат за нещо, което ще обслужва лечебните заведения на няколко области?" - обясни, вметвайки и въпроси, общинският съветник.

Нито допълнителното осветление, нито увеличеният брой на охранителите в сметището имали нещо общо със себестойността на сметосъбирането и сметоизвозването. Най-фрапиращо било двойното дране за едно и също нещо - хем за сметището в Цалапица, хем за екозавода в Шишманци. Тъй като се предвиждало в новото предприятие да бъдат преработени 57 хил. т  боклук на цена по 30 лв./т и за целта били заделени 1,71 млн. лв., разходите за депото трябвало да паднат почти наполовина, но това не само не се случило, но дори били увеличени с 1,087 млн. лв.

Напълно дискриминационно било отношението към фирмите, които плащали 35 пъти повече за чистотата на териториите за обществено ползване - уличните платна, площадите, алеите и парковете. "Има ли значение дали по улиците се движи физическо лице или едноличен търговец и дали по тях пътува държавен служител, управител на ООД или пенсионер, та да се мери с различен аршин?", недоумява Фратев.

Бизнес експертният съвет също смята спечеленото на първа инстанция дело като своя морална победа, независимо, че е довело до обтягане на отношенията с градската управа.

"Може и една стотинка такса-смет да ми начислят, но ако тя е несправедлива и не им я дължа, никой не може да ме кара да им я дам", обясни още преди време смисъла на делото адвокатът на жалбоподателите Евелина Божикова.



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 27
17.11.2014 »
20.06.2013 »
31.01.2011 »
28.01.2011 »
01.07.2010 »
07.06.2010 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не може хем да ревем, че въздухът в Пловдив бил най-мръсен, хем да режем парите за екология. Според европейските изисквания, екологичните данъци и такси у нас трябва да се увеличат до три пъти, другото е евтин популизъм. Съвсем трета тема е за какво точно се изразходва събраните такси смет, но там г-н Фратев има абсолютните правомощия като общински съветник да прави проверки и да иска отчети. Сегашната ситуация е толкова деструктивна, че не виждам на какво отгоре можем да се радваме.
-1
 
 
От колко време Общината ни ограбва с този измислен данък и колко писах по този въпрос във всички коментари,но никой не ми обърна внимание.Имам магазин и го давам под наем,не съм фирма и защо плащам в пъти повече такса смет,като нямам боклук,а имам и друг промишлрн имот,които не ползвам и пак плащам като фирма,а съм физическо лице.Общината никога не дава отчет къде харчи тези пари .Крайно време беше да се сложи край на тази лъжа!
+1
 
 
Отдавна приканвам кмета да си смени юристите накуп, наведнъж! И това е поредното дело, което губи общината! Докога с този идиотски инат, Славчо? Нека общината да взима почтено по правилата таксата, а не да гледа в тавана и да прибира като селски мошеник! Тук е Пловдив, Славчоооо!!!
0
 
 
Инициатор на това е Тони Симидчиева, но пък Фратев си приписва заслуги - идват избори.Доколкото е известно именно Дошков е платил баснословен хонорар на адвокатите, но пък не се пери. За Язов е ясно-той е от всяка власт и срещу всяка власт, ако има полза
+1
 
 
И какво стана - за новите улици и булеварди чакаме на 1) софийските пари за техния боклук 2) изкуственото увеличаване на такса смет, т.е. скубането на пловдивчани. Страшен е кмета! Цъфна и върза Пловдив.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: